Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce este nevoie de fondul de rulment la blocurile din România

De ce este nevoie de fondul de rulment la blocurile din România

De ce este nevoie de fondul de rulment

Noua legea a asociațiilor este valabilă din anul 2018 și aceasta reglementează diferitele aspecte ale asciațiilor de proprietari din blocuri.

Ce este fondul de rulment și ce rol are acesta

Din anul 2018, când a fost votată noua legea asociațiilor, este obligatoriu ca orice asociație de proprietari a unui bloc să aibă un fond de reparații și un fond de rulment. Banii ajung toți în într-un cont unic al Asociației și se dă chitanțe separate pentru fiecare dintre aceste fonduri menționate mai sus.

Fondul de rulment este obligatoriu să fie constituit anual. El este cuprins expres în legea asociațiilor, fiind descrisă necesitatea lui.

Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor arată de ce există, de fapt, fondul de rulment.

Astfel, fondul de rulment este folosit pentru asigurarea plăților curente dintr-o lună calendaristică. Cuantumul acestuia este calculat în funcție de valoarea cea mai mare a cheltuielilor efectuate din fondul de rulment în anii anteriori.

„În scopul asigurării sumelor necesare pentru plăți curente, asociația de proprietari este obligată să stabilească cuantumul și cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. Fondul de rulment se stabilește astfel încât să poată acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesară pentru acoperirea cheltuielilor lunare înregistrate de asociația de proprietari în anul anterior, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflației, iar în cazurile asociațiilor de proprietari nou-înființate, prin aproximarea acestuia cu fondul de rulment stabilit la alte asociații de proprietari echivalente ca mărime”, scrie în lege.

„Fondul de rulment se constituie prin plata anticipată a cotei ce revine fiecărui proprietar, potrivit hotărârii adunării generale a asociației de proprietari, iar reîntregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afișate pe lista de plată”, mai arată același act legislativ.

Ce este fondul de reparații. Este obligatoriu, la fel ca fondul de rulment

La fel de important ca fondul de rulment, este și cel de reparații. Și acesta este obligatorie și pentru el se dă chitanță separată.

„Proprietarii membri ai asociației de proprietari au obligația să aprobe un fond de reparații anual, necesar pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune. Comitetul executiv fundamentează și prezintă adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea fondului de reparații, care se alimentează în avans, în tranșe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociației de proprietari. Fondul de reparații este utilizat numai pentru consolidarea condominiului, reabilitarea termică, creșterea calității ambiental-arhitecturale a construcțiilor, precum și pentru repararea și îmbunătățirea proprietății comune”, arată legea.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: