Redactia.ro
Home » Știri » De ce ni se face „pielea de găină”. Care este explicația

De ce ni se face „pielea de găină”. Care este explicația

De ce ni se face „pielea de găină”. Care este explicația

Iată de ce ni se face „pielea de găină”, când apare această situația și este explicația ei.

De ce ni se face „pielea de găină”. Care este explicația

„Pielea de găină”, cum i se spune în limbaj popular, este o reacție fizică în care pielea devine aspră la atingere, prezintă umflături mici, iar părul (în special pe antrebrațe, dar și din regiunea pieptului și nu numai) se ridică.

Este un fenomen des întâlnit, mai ales la frig sau la emoții foarte puternice, cum ar fi frica, nostalgia, dar se poate la fel de bine și de plăcere. Fenomenul este mult mai vizibil la mamiferele cu blană.

Această reacție este cunoscută din punct de vedere medical sub denumirea de „piloerecție” sau reflexul pilomotor. Reflexul constă în ridicarea pielii în jurul foliculilor pilosebacei, prin contracția mușchilor aferenți.

Potrivit oamenilor de știință, reacția reprezintă un mecanism de apărare numit „drept horripilari”. Termenul își are originea în limba latină și se traduce prin „a avea părul ridicat”.

Poate fi un simptom clasic al unor afecțiuni precum epilepsia, unele tumori ale creierului sau ale hiper-reflexului autonom, potrivit descopera.ro.

Când simți frig, pielea de găină poate ajuta la generarea de căldură prin contractarea mușchilor mici (mușchii piloerectori) de la baza fiecărui fir de păr. În situații de stres emoțional sau de excitație intensă, acest răspuns poate fi legat de reacțiile primitive ale organismului nostru în situații de „luptă sau fugă”. Este important de menționat că, în timp ce la animale piloerecția poate avea un rol util (cum ar fi termoreglarea), la oameni această reacție este în general considerată a fi un vestigiu al evoluției și nu are un rol practic semnificativ.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: