Redactia.ro
Home » Știri » De ce nu este bine să arunci gunoiul și să dai bani cu împrumut de Bobotează

De ce nu este bine să arunci gunoiul și să dai bani cu împrumut de Bobotează

Românii sărbătoresc pe data de 6 ianuarie Boboteaza sau Botezul Domnului. Bobotează reprezintă și sfârșitul sărbătorilor de iarnă dedicate Nașterii lui Iisus Hristos, dar și o serie de superstiții. Se spune că nu este bine ca în această zi să arunci gunoiul și să dai bani cu împrumut, dintr-un anume motiv.

De ce nu este bine să arunci gunoiul și să dai bani cu împrumut de Bobotează

Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită anual pe data de 6 ianuarie. În această zi se sfințesc apele, iar credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă, dar și pentru a lua aghiazmă mare. De altfel, în această zi sunt cunoscute o serie de superstiții.

De Bobotează nu este bine să arunci gunoiul deoarece îți arunci norocul. Mai mult, gospodinele nu au voie să facă treburi precum spălat, cusut sau treburi prin gospodărie. De asemenea, din bătrâni se mai spune că nu este bine să împrumuți bani de Bobotează, deoarece nu riști să ajungi în pagubă materială tot anul. Tot de Bobotează evită să te cerți cu membrii familiei sau oricare altă persoană pentru că te poți certa apoi tot anul.

În ceea ce privește aghiazma mare, din aceasta se bea timp de 8 zile, între 6-14 zile. Aghiazma mare este văzută ca un remediu de a scăpa de boli și de a scăpa de rele, de aceea, ea este ”împrăștiată” de creștini prin casă și în jurul locuinței lor. De Bobotează, preoții aruncă o cruce într-o apă, iar mai mulți bărbați sar să o prindă. Cel care va reuși va avea parte de bine tot anul. De aceea, preoții aleg bine locul de oficiere a slujbei de Bobotează, în preajma unui loc mai larg, unde să fie o fântână, în apropiere de o apă curgătoare.

Cândva, în ziua de Bobotează, în unele zone tinerii cântau și dansau în jurul unui foc, iar apoi săreau peste el pentru a le merge bine tot anul și pentru a li se mai ierta din păcate. După ce plecau, luau din cărbunii rămași, îi aduceau acasă și afumau pomii din împrejur pentru a fi roditori.

Ce semnifică mai exact Boboteaza

Iisus Hristos a fost botezat, la vârsta de 30 de ani, în această zi de către Ioan Botezătorul în apele Iordanului. Mai exact, Iisus a venit din Galileea la râul Iordan unde Sf. Ioan boteza mai mulți oameni. Iisus i-a cerut acestuia să fie la rândul său botezat, iar Ioan i-a spus: “Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine si tu vii la mine.”  După Bobotează, pe 7 ianuarie se sărbătorește Sf. Ioan Botezătorul, mulți români serbându-și onomastica.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: