Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce nu se mănâncă ouă roşii în prima zi de Paşti. Puțini știu asta

De ce nu se mănâncă ouă roşii în prima zi de Paşti. Puțini știu asta

oua de paste

Oul roşu a devenit simbol al creaţiei şi învierii, prin exemplul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, culoarea roşie însemnând Sângele Domnului cel curs de pe Cruce pentru noi şi pentru mântuire dar şi simbolul văzut al învierii morţilor.

Legenda spune că Maria Magdalena s-ar fi înfăţişat împăratului Tiberiu cu un ou roşu şi i-ar fi spus acestuia „Hristos a înviat !“, conform unor specialişti acesta fiind şi motivul introducerii ouălor roşii în tradiţia sărbătorii Paştelui.

Semnificația ouălor roșii

De Paşti, de pe masa creştinilor nu lipsesc carnea de miel, cozonacii, pasca cu brânză dulce și, binențeles, ouăle roşii. Ouăle se ciocnesc la masa de Paşte respectându-se un anumit ritual: persoana mai în vârstă ciocneşte prima oul, rostind cunoscuta formulă „Hristos a Înviat !”, la care se i se răspunde cu: „Adevărat a Înviat!”.

Prima zi de Paște este una încărcată de obiceiuri și tradiții, pe care oamenii le respectă din cele mai vechi timpuri. Tradiția spune că în prima zi de Paşte nu e bine să mănânci ouă roşii, pentru că tot anul „îţi va mirosi gura ca oul clocit” sau că e bine să mănânci ouale nesărate, căci altfel ţi se vor roşi mâinile.

Nu este bine să mănânci oul cu sare

După credinţa populară, este bine să ţii minte cu cine ai ciocnit oul prima dată pentru că, dacă din întâmplare te rătăceşti printr-o pădure, trebuie să-ţi aminteşti cu cine ai ciocnit oul de Paşte şi imediat găsesti drumul.

În dimineaţa primei zile de Paşti, copiii sunt puşi să se spele pe faţă cu apa dintr-un vas în care s-au pus dinainte un ou roşu şi un ban de argint, pentru ca astfel să fie tot anul sănătoşi şi rumeni la faţă precum oul de Paşti şi bogaţi.

Se mai spune că dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşte şi nu se strică, vei avea noroc tot anul. De asemenea, cu cine ciocneşti ouăle vopsite în ziua de Paşte, te vei întîlni în lumea cealaltă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: