Redactia.ro
Home » Știri » De ce refuză Biserica Ortodoxa să oficieze slujba de înmormântare pentru cei incineraţi. Puțini știu care e adevărul, de fapt

De ce refuză Biserica Ortodoxa să oficieze slujba de înmormântare pentru cei incineraţi. Puțini știu care e adevărul, de fapt

De ce refuză Biserica Ortodoxa să oficieze slujba de înmormântare pentru cei incineraţi. Puțini știu care e adevărul, de fapt

Incinerarea este o metodă la care tot mai mulți oameni apelează și prin care mulți își doresc să treacă și le transmit acest aspect apropiaților încă din timpul vieții. Mulți nu știu, însă, că Biserica Ortodoxă nu este de acord cu această tehnică, motiv pentru care refuză orice serviciu religios persoanei incinerate.

De ce nu este de acord BOR cu incinerarea

Incinerarea este un subiect extrem de sensibil în multe state, printre care și România. Tot mai mulți oameni aleg această tehnică atunci când vine vorba despre trecerea lor în neființă, dar unii încă se tem de ea sau evită să opteze pentru ea din cauza faptului că nu este o acțiuni considerată religioasă de către Biserica Ortodoxă.

Biserica Ortodoxă se opune ideii de incinerare umană, motiv pentru care preoții refuză să oficieze slujba de înmormântare. Indiferent despre cine este vorba, preoții au același răspuns negativ. Se pare că refuzul lor nu are legătură cu faptul că trupul persoanei devine cenușă, pentru că sunt mulți sfinți care au fost arși pe rug și le-a fost îngropată doar cenușă, ci ideea de disrespect față de Dumnezeu, în condițiile în care un om alege să fie ars, deși știe că tehnica nu este agreată de Biserică.

Explicația vine de la un preot celebru, părintele Dumitru Stăniloae, specialist în dogmatică ortodoxă, care spune că un om care alege să îi fie ars trupul nu crede în viața de dincolo și nu respectă faptul că a venit din pământ și tot acolo trebuie să plece, în aceeași formă în care Dumnezeu l-a adus pe Pământ.

„În arderea trupului se manifestă pur şi simplu instinctul păcătos şi absurd de a destrăma credinţa creştină. Ea arată o totală necredinţă în Dumnezeu şi în demnitatea omului, făcut după chipul lui Dumnezeu. Ea descoperă un suflet pustiu de orice credinţă, găsind în cenuşă şi în praf simbolul cel mai nimerit al pustiului din el. Căci actele noastre au şi funcţia de a simboliza credinţele noastre. Cine respectă trupul, chiar mort, îşi simbolizează prin aceasta credinţa în veşnicia lui, iar cine lasă să i se ardă trupul arată că nu crede în nimic. Necredinţa desigur că este o chestiune care interesează Biserica“, menţiona Stăniloae.

Cât costă o incinerare

O incinerare nu este deloc costisitoare, având în vedere că preoții nu realizează nicio slujbă, niciun obicei religios pentru persoanele decedate, care optează pentru această tehnică. Astfel, cheltuielile sunt mai puține din acest punct de vedere și lucrurile devin mai simple pentru familia morților.

Incinerarea diferă de la firmă la firmă, pentru că putem opta pentru o ardere la stat sau la o companie privată care se ocupă de așa ceva. De preciza că este nevoie de o rezervare imediat după ce membrul familiei a decedat, iar apoi, firma la care am apelat se va ocupa de tot: preluarea trupului neînsuflețit, toate procedeele necesare pentru incinerare, precum și transportul urnei cu cenușa până acasă. Prețul total poate depăși chiar și 5000 de lei și poate ajunge chiar și la 7000.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: