Redactia.ro
Home » Știri » De ce refuză Rusia returnarea aurului României? Ce se va întâmpla cu tezaurul: „E o pisică moartă scoasă de la naftalină”

De ce refuză Rusia returnarea aurului României? Ce se va întâmpla cu tezaurul: „E o pisică moartă scoasă de la naftalină”

De-a lungul deceniilor, tezaurul României evacuat la Moscova în perioada 1916-1917 a fost subiectul unor dispute diplomatice aprinse între România și Rusia. Recent, declarațiile Ambasadorului Rusiei la București, Valeri Kuzmin, au adus acest subiect în prim-plan, afirmând că Rusia nu are nicio intenție de a returna tezaurul României, considerând această chestiune o „pisică moartă scoasă de la naftalină”.

De ce refuză Rusia returnarea aurului României?

Pe de o parte, oficialii români, inclusiv guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, insistă că există documente originale care atestă dreptul de creanță al României asupra acestui depozit de aur. Mai mult decât atât, Isărescu a anunțat lansarea unui lobby internațional pentru consolidarea acestei poziții la nivel global.

Pe de altă parte, reprezentanții Rusiei susțin că, potrivit unor documente juridice, România ar avea de fapt o datorie mai mare către Rusia, negând astfel orice obligație de returnare a tezaurului. Valeri Kuzmin a relatat chiar o întâlnire între Leonid Brejnev și Nicolae Ceaușescu din anii 1960, în care se sugera că Rusia i-ar fi iertat pe români de această presupusă datorie.

Argumentele și declarațiile ambelor părți reflectă o dispută îndelungată și complexă, care continuă să fie un punct de conflict în relațiile diplomatice dintre țări.

Ce se va întâmpla cu tezaurul României

În timp ce România își continuă eforturile pentru recuperarea tezaurului său, inclusiv prin intermediul lobby-ului internațional, Rusia pare să fie fermă în poziția sa și nu manifestă niciun interes în rezolvarea acestei chestiuni.

Perspectivele de rezolvare a conflictului rămân incerte, iar soluționarea acestuia ar putea necesita eforturi diplomatice considerabile și, eventual, implicarea unor organizații internaționale sau a unor arbitri neutri.

Astfel, disputa legată de tezaurul României este un subiect sensibil și complex, care reflectă nu doar trecutul istoric al relațiilor dintre România și Rusia, ci și dinamica lor actuală. Cu toate că România își afirmă în mod ferm drepturile asupra tezaurului său, refuzul Rusiei de a-l returna indică o continuare a tensiunilor și a dificultăților în relațiile bilaterale.

 

Sursa foto: adevărul.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini