Redactia.ro
Home » Știri » De ce se dau căni peste mormântul celor adormiţi în Vinerea Mare? Ce spune tradiția

De ce se dau căni peste mormântul celor adormiţi în Vinerea Mare? Ce spune tradiția

De ce se dau căni peste mormântul celor adormiţi în Vinerea Mare? Iată ce spune tradiția!

De ce se dau căni peste mormântul celor adormiţi în Vinerea Mare

În Vinerea Mare, în amintirea celor adormiţi, credincioșii împart câni. Tradiţia vorbeşte despre căni pe care oamenii le dau peste mormânt celui care le primeşte pentru iertarea păcatelor celor adormiţi dintr-un neam. În ceea ce privește tradiția cânilor, acestea sunt considerate un simbol al vieții și al bunăstării. Credincioșii pun în căni apă sau vin și le dau peste mormântul celor adormiți, rugându-se pentru iertarea păcatelor lor și pentru odihna sufletelor acestora. Uneori, cănile sunt făcute din lut sau din alte materiale locale.

Este important de menționat că această tradiție are o semnificație religioasă puternică și este considerată o formă de comemorare a celor care au trecut în lumea de dincolo. Prin această tradiție, credincioșii își arată respectul și recunoștința față de cei adormiți, dar și față de valorile tradiționale și culturale ale comunității lor.

Rugăciunea din Vinerea Mare care îți curăță sufletul și-ți luminează viața

Iată rugăciunea din Vinerea Mare care îți curăță sufletul și-ți luminează viața!

„Tu, Iubirea mea crucificată, blândul meu Isus, tu care, pentru a obţine pentru mine o moarte bună, ai binevoit să alegi pentru tine o moarte atât de crudă, aminteşte-ţi că sunt una din oiţele pe care le-ai răscumpărat cu preţul Sângelui tău prea sfânt; tu care, atunci când toţi oamenii din jur mă vor abandona şi nimeni nu va putea să-mi dea un ajutor, eşti singurul care vei putea să mă mângâi şi să mă salvezi, învredniceşte-mă să te primesc ca viatic; nu permite ca să te pierd pentru veşnicie şi să fiu izgonit în infern, departe de tine.

O prea iubitul meu Mântuitor, binevoieşte a mă primi în rănile tale sfinte; de pe acum te îmbrăţişez şi voiesc să-mi dau sufletul, cu ultimul meu suspin, în Rana plină de iubire a coastei tale, spunând acum pentru atunci: Isuse al meu, iertare şi îndurare pentru meritele Sfintelor tale răni! Amin”, potrivit ratiunesausimtire.ro.

Ce semnificație are Vinerea Mare

Vinerea Mare are o semnificație profundă pentru creștinii din întreaga lume, fiind o zi de doliu și reflectare asupra jertfei pe care Iisus Hristos a făcut-o pentru a salva omenirea de păcate. Această zi face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite Triduum Sacrum, care încep cu Joia Mare și se încheie cu Sâmbăta Mare.

În Vinerea Mare, credincioșii țin post negru și participă la slujbele Ceasurile împărătești și Vecernia, în timpul cărora se face scoaterea Epitafului în mijlocul bisericii pentru închinare. Aceasta simbolizează coborârea de pe Cruce a trupului lui Iisus și pregătirea sa pentru înmormântare. Epitaful este purtat de preoți ajutați de credincioși, ca un simbol al trupului lui Iisus.

În această zi, se face și pomenire la patimile lui Hristos, iar seara are loc denia Prohodului Domnului. Femeile merg la morminte pentru a aprinde lumânări și a plânge pentru cei morți, conform unor tradiții și obiceiuri.

Este important de menționat că Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Însă, creștinii nu concep să lipsească de la scoaterea Epitafului în biserică, iar după slujbă, Sfântul Epitaf este așezat pe masa din altar, unde rămâne până la Înălțare.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: