Redactia.ro
Home » Știri » De ce se sărbătorește Ziua Eroilor de Înălțarea Domnului. Cum s-a stabilit această dată

De ce se sărbătorește Ziua Eroilor de Înălțarea Domnului. Cum s-a stabilit această dată

Ziua Eroilor

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului, denumită în popor Joia Iepelor sau Ispas, la 40 de zile de la Paști. Tot astăzi este sărbătorită și Ziua Eroilor.

Sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională, prin legea 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război. Trebuie menționat că în timpul regimului communist, Ziua Eroilor se sărbătorea pe o dată fixă, 9 mai, de Ziua „Independenței de Stat a României și a Victoriei asupra Fascismului”.

Ziua Eroilor, un omagiu pentru eroii patriei

Ziua Eroilor este sărbătorită cu fast militar în cinstea celor peste 330.000 militarii români, care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial, dar și a militarilor care au murit în teatrele de operații si civililor.

În anul 1919, în semn de recunoștință față de militarii care și-au dat viața în numele patriei, s-a semnat Tratatul de la Versailles, prin care țările care au participat în război și-au asumat întreținerea mormintelor ostașilor care au fost îngropați pe teritoriile acestora. România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini împreună cu cei români.

Tot în anul 1919 a fost înființata Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, devenită în anul 1927 Societatea „Cultul Eroilor”, care se afla sub înaltul patronaj al Reginei Maria. În anul 1940 a primit denumirea de „Așezământul Național Regina Maria”.

Aceasta a avut un rol important la inaugurarea Mormântului Ostașului Necunoscut din anul 1923, amplasat prima dată în fața Muzeului Militar Național din Parcul Carol I. Decizia ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului a fost hotărâtă și de Sfântul Sinod în 1920.

Ziua Eroilor, ceremonii militare într-un cadru restrâns

Joi, de la ora 12.00, a avut loc o ceremonie de depunere de coroane de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Potrivit MApN, astfel de ceremonii au fost organizate, în format restrâns, şi la locurile de înhumare şi operele comemorative de război din Bucureşti şi din ţară.

Vom aprinde candele de recunoștință la icoanele din casele noastre și ne vom ruga în memoria celor care și-au pus viața la temelia națiunii noastre. Ne vom ruga pentru odihna sufletelor celor care și-au împlinit, pe câmpul de luptă, jurământul de credință față de Țară.

Avem o datorie de onoare să ne aducem aminte de toți aceşti bravi români nu doar cu prilejul unor evenimente care marchează marile momente istorice ori la sărbătorile consacrate, ci permanent trebuie să le fim recunoscători pentru sacrificiul lor!”, este mesajul transmis de ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: