Redactia.ro
Home » Stil de viață » De ce se țin solzi de pește în buzunar în ziua de Crăciun. Superstiții și obiceiuri ascunse de strămoși

De ce se țin solzi de pește în buzunar în ziua de Crăciun. Superstiții și obiceiuri ascunse de strămoși

solzi

Crăciunul este plin de tradiții și superstiții în toată lumea, nu doar la români. în Germania, de pildă, oamenii țin solzi de pește în buzunar în prima sau a doua zi de Crăciun.

Ei nu percep o masă de Crăciun fără pește. Acest obicei, spun nemții, este urmat de cei care nu au avut un an tocmai bogat. Se spune că dacă ții solzi de pește în buzunar de Crăciun îți va merge bine tot anul următor.

Pe masa de Crăciun a nemților se află întotdeauna pește

Potrivit supestițiilor locuitorilor din Germania, solzii din crapul mâncat de Crăciun trebuie să fie ținuți în buzunar pentru a fi sigur că portofelul va fi plin mereu în noul an. Și tot tradițiile nemțești spun că în noaptea de Crăciun vrăjitoarele se plimbă prin văzduh, încercând să abată gândurile oamenilor.

Nu este singura traditie bizară pentru români, dar normală în restul Europei. Mai demult, în țările nordice țăranii coceau în ziua de Crăciun o prăjitură specială în formă de bou pentru a ține necazurile la distanță.

Se spune că cine se ceartă în zilele de Crăciun nu va avea noroc în dragoste ori va sărăci în anii următori, spun tradițiile din țări precum Germania, Danemarca și Olanda.

Solzi pe pește în buzunare pentru noroc la bani

Englezii, de pilda, nu-i lasa pe colindători să plece din fața ușii până nu le oferă ceva. Se spune că dacă nu-i primești pe colindători, vei fi pândit de ghinioane, superstiție care exista și la români.

La rușii lipoveni, la masa de Crăciun, obiceiul tradițional este să se pună sub fața de masă bani, pentru a atrage bunăstarea casei în anul ce va veni. Aceștia sunt scoși de sub fața de masă abia de Bobotează, care se serbeaza pe 19 ianuarie.

În Albania există o altă tradiție care se respectă. Toată lumea aruncă în foc mâncarea rămasă de la masa de Crăciun. Doar așa vor avea noroc tot anul.

Sub nici o formă nu veți vedea vreo persoană din Cehia care împrumută vreun obiect de îmbrăcăminte înainte de Crăciun. Sunt convinși că li se vor face vrăji și farmece.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: