Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » De ce sunt monedele doar rotunde, de mii de ani? Răspunsul te va surprinde

De ce sunt monedele doar rotunde, de mii de ani? Răspunsul te va surprinde

De ce sunt monedele doar rotunde, de mii de ani? Răspunsul te va surprinde

Monedele, aceste mici discuri de metal cu o istorie milenară, au rămas, cu excepții rare, rotunde de-a lungul timpului. Deși au evoluat sub multe aspecte, de la metalele folosite la modul de fabricare și valoare, forma lor circulară a rezistat testului timpului. De ce monedele sunt în mod tradițional rotunde? Răspunsul este surprinzător și se află într-o combinație de factori istorici, tehnologici și practici.

Originea monedelor și forma inițială

Monedele au fost introduse pentru prima dată de grecii din Ionia, sub conducerea regelui Lidiei. Inițial, ele erau realizate dintr-un aliaj natural numit electrum, format din aur și argint. Cu toate acestea, primul sistem monetar coerent este atribuit regelui Croesus din Lidia, în jurul anului 560 î.Hr. Acest sistem era bimetalic, cuprinzând monede realizate din electrum, aur și argint.

Procesul de fabricare implica folosirea a două matrițe de bronz sau oțel pe care se ciopleau semnele sau imagini care urmau să fie gravate pe monede. Un metal era plasat între cele două matrițe, iar acestea erau strânse împreună pentru a împiedica alunecarea. Un ciocan lovea matrița de sus, creând astfel o piesă circulară din materialul maleabil. Așadar, forma rotundă nu era o alegere estetică, ci rezulta din tehnologia și practicile de producție ale vremii.

De ce sunt monedele doar rotunde, de mii de ani?

Matrițele rotunde s-au dovedit a fi mai ușor de lucrat, deoarece nu necesitau o aliniere precisă a axelor, făcând munca mai ușoară și mai puțin dependentă de precizie. În plus, această formă a avut avantaje practice. Marginea rotundă a monedelor a împiedicat „răzuirea” sau „șlefuirea” monedelor, o tactică folosită pentru a diminua cantitatea de metal prețios. Pentru a contracara acest risc de fraudă, marginile monedelor erau „zimțate”.

Inovații și evoluții tehnologice

În Egipt, în perioada 246-221 î.Hr., procesul de fabricare a monedelor a evoluat prin utilizarea unor discuri metalice ușor încălzite, care necesitau mai puțină forță pentru a transfera imagini de pe matrițe pe monede. Cu toate acestea, cea mai semnificativă schimbare a avut loc în 1788, în timpul Revoluției Industriale Engleze, când Matthew Boulton a introdus o presă cu aburi pentru a produce monede. Această inovație a contribuit la standardizarea formatului monedelor, stabilind modelul pe care îl recunoaștem și astăzi, potrivit RTV.

Astfel, forma rotundă a monedelor a fost dictată în primul rând de tehnologiile și practicile disponibile în timpurile antice, iar avantajele practice ale acestei forme au fost decisive în menținerea acestei tradiții până în prezent. Deși au existat inovații și schimbări, circularitatea monedelor rămâne un aspect distinctiv și caracteristic al acestei forme de schimb comercial.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: