Redactia.ro
Home » Știri » De la 1 februarie se aplică reduceri mari la energie. Companiile vor fi sancționate dur dacă emit facturi greșite

De la 1 februarie se aplică reduceri mari la energie. Companiile vor fi sancționate dur dacă emit facturi greșite

De la 1 februarie se aplică reduceri mari la energie

De la 1 februarie se aplică reduceri mari la energie. Social democrații au insistat ca reducerile la energie să se aplice și pentru facturile din ianuarie, dar Ministerul Justiției nu a dat accept pentru prevederi retroactive. Potrivit unei ordonanțe aprobate de Guvern, de la 1 februarie se aplică reduceri mai mari la energie, iar companiile vor fi sancționate mai dur dacă emit facturi greșite. 

De la 1 februarie se aplică reduceri mari la energie. Companiile vor fi sancționate dur dacă emit facturi greșite

Guvernul a adoptat marți un set de măsură de sprijin în domeniul energiei electrice și al gazelor naturale, astfel încât, nimeni să nu plătească mai mult de 0.80 bani pe kWh la energie electrică și 0.31 bani pentru kWh la gaze naturale, indiferent de consum. De asemenea, pentru consumatorii casnici cu un consum de până la 500 de kWh energie electrică sau 300 de metri cubi gaze naturale se vor plăti d 0.68 de bani pentru kWh energie electrică și circa 0.22 bani pentru gaze naturale, cu toate taxele incluse.

A fost ridicat și nivelul de compensație, pentru a prelua cât mai mult din presiunea crizei energetice, pentru ca efectele ei să fie cât mai puțin resimțite de oameni, dar și de econominia românescă. Pentru consumatorii non-casnici, IMM-uri și industria alimentară, prețurile vor fi reduse la 1 leu pe kWh și 0.37 bani kWh la gaze. ”În acest moment pierd toți – și consumatorii, și IMM-urile, dar și statul de aceea venisem cu soluția de preț reglementat”, a spus Florin Jianu,consiliul IMM-urilor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor va putea aplica amenzi de până la 200.000 de lei, iar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei de până la 400.000 de lei acelor furnizori de energie care nu aplică plafoanele și compensările prevăzute de lege. Ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că, până acum, ANPC putea acorda amenzi de cel mult 50.000 de lei. De asemenea, oficialul a spus că furnizorii de energie sunt obligați să refacă facturile care au fost emise fără luare în calcul a plafonării și compensării.

Revenirea la piața reglementată a fost discutată în coaliție, dar abandonată pentru moment de Guvern. Chiar și așa, autoritățile sunt atente la recalculările milioanelor de facturi emise pentru noiembrie și decembrie. Acestea trebuie refăcute, automat, deci fără ca oamenii să facă ceva, până aproape de finele săptămânii viitoare. De asemenea, cresc și amenzile aplicabile companiilor care nu vor respecta noile reguli. Cea mai mare amendă, pentru facturi eronate, va fi de 200 de mii de lei, ceea ce înseamnă o sumă de patru ori mai mare decât cea de acum.

Conflicte în coaliție privind data aplicării legii

Înainte de ședința de guvern în care a fost adoptată ordonanța de urgență, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a părăsit furios întâlnirea coaliției și a refuzat să facă declarații, anunțând doar că ordonanța de urgență nu va fi adoptată marți. Președintele PNL, Cîțu a dat asigurări că ordonanța va fi adoptată în aceeași zi.

„Ordonanța va fi dată azi. Eu susțin și pentru ianuarie, și pentru decembrie, și pentru noiembrie. Eu susțin, dacă susține și legislația din România. În funcție de avizul de la ministerul Justiției. Să lăsăm Ministerul Justiției să se pronunțe. Din partea noastră nu e niciun fel de problemă, dacă e constituțională, cu siguranță va fi adoptată astăzi în ședință de guvern”, a declarat Florin Cîțu după ședința coaliției.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@redactia.ro
Etichete: