Redactia.ro

De la 1 iulie 2025, prețurile la energie se dublează pentru mulți români. Cei cu venituri mici vor primi ajutor de la stat

Facturi energie electrică

Începând cu 1 iulie 2025, piața de energie electrică din România va fi complet liberalizată, punând capăt unei perioade de trei ani în care prețurile au fost plafonate. Noua realitate din sectorul energetic vine cu scumpiri semnificative pentru milioane de români, în special pentru cei cu un consum redus, care nu beneficiază de tarife preferențiale.

De la 1 iulie 2025, prețurile la energie se dublează pentru mulți români

Furnizorii au început deja să trimită oferte noi, iar estimările arată că facturile se vor dubla în multe cazuri. Pentru a atenua șocul economic, statul român pregătește un sistem de sprijin financiar dedicat exclusiv persoanelor cu venituri mici, potrivit declarațiilor ministrului Energiei, Sebastian Burduja, în cadrul emisiunii iBani de la Digi24.

Sprijinul nu va fi acordat automat. Cei care vor dori să beneficieze de subvenții vor trebui să se înscrie într-un program guvernamental, completând un formular online sau, în lipsa accesului digital, direct la primăria locală. Burduja a explicat că acest sistem va permite o direcționare „mai corectă și mai eficientă” a banilor publici:

„Scenariul pe care noi l-am anunțat este că de la 1 iulie vom ținti mai bine sprijinul statului pentru românii care au cu adevărată nevoie de el. (…) Să existe un formular online pentru toți cei care sunt vulnerabili și au probleme și știu să acceseze un site. Pentru cei care nu se descurcă, merg la primărie și rezolvă la autoritatea locală”.

Formularul va cere informații precum:

  • Venitul lunar al persoanei sau familiei;
  • Numărul de membri ai gospodăriei;
  • Alte criterii legate de sănătate, vârstă sau izolare.

După completare, Inspecția Socială va verifica datele pentru a valida eligibilitatea.

Sprijinul financiar va fi acordat pe card, doar pentru plata facturilor

Ajutorul va fi distribuit sub forma unui card preplătit, care va putea fi folosit exclusiv pentru achitarea facturilor la energie. Suma exactă alocată fiecărui beneficiar nu a fost încă stabilită, deoarece aceasta depinde de bugetul disponibil la Ministerul Finanțelor.

„Pragurile, așa cum arată ele în acest moment, din punctul nostru de vedere, ar trebui să crească cu undeva la 30%, pentru a extinde plaja de beneficiari posibili pentru sprijin de la stat. Sigur că asta este bucătăria Ministerului Muncii, dar poziția noastră pe baza discuțiilor cu furnizorii, pe baza discuțiilor cu asociațiile și consumatorii, este că ar trebui să creștem aceste praguri, tocmai pentru a ajunge la toți românii care au cu adevărat nevoie de acest sprijin. Ministerul Finanțelor sigur că este în scaunul șoferului și ne poate spune cât de mult ne permite bugetul de anul acesta”, a subliniat Burduja.

Va exista o sumă pe un card și ea va fi disponibilă doar pentru plata facturilor. Acum, cât va fi această sumă, iarăși să leagă discuția de bugetul disponibil de la Ministerul Finanțelor. Dar oricum, calculul și principiu la care plecăm este că după plata acestor facturi niciun român să nu coboare sub pragul de sărăcie relativă, a mai spus ministrul Energiei.

Pragurile de venit vor fi mărite cu 30%. Cine intră în categoria de „consumator vulnerabil”

Pentru ca mai mulți români să poată beneficia de sprijin, pragurile de venit vor fi ajustate în sus cu aproximativ 30%, față de cele prevăzute în prezent. Măsura ar urma să intre în vigoare tot de la 1 iulie, însă implementarea depinde de acordul final al viitorului Guvern și al Ministerului Muncii.

În prezent, consumatorii vulnerabili sunt definiți prin Legea 226/2021, iar încadrarea în această categorie se face pe baza a patru criterii majore:

  1. Venituri – sub 2.053 lei pentru persoane singure și 1.386 lei/persoană în cazul familiilor;
  2. Vârstă – persoane peste vârsta standard de pensionare;
  3. Sănătate – persoane dependente de aparatură electrică sau cu mobilitate redusă;
  4. Izolare geografică – gospodării aflate în zone greu accesibile sau așezări informale.

Care sunt măsurile de sprijin oferite de stat

Pe lângă sprijinul financiar direct pentru plata facturilor, Legea consumatorului vulnerabil prevede și măsuri non-financiare, cum ar fi:

  • Consiliere și informare privind economisirea energiei;
  • Posibilitatea de amânare a plății facturilor în cazuri justificate;
  • Posibilitatea de eșalonare.

Aceste măsuri sunt finanțate din:

  • Bugetul de stat;
  • Bugetele locale;
  • Fonduri europene.
adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri