Redactia.ro

De la o copilărie fără electricitate în Munții Smoky la celebritate mondială – Povestea incredibilă a lui Dolly Parton

GALERIE FOTO (2)

Încă de mică, viitoarea cântăreață și-a dezvoltat rezistența și creativitatea. Născută a patra dintre cei doisprezece frați, și-a petrecut copilăria într-o cabană modestă de bușteni la marginea Munților Smoky. Casa lor nu avea electricitate sau instalații sanitare, iar când s-a născut, tatăl său a plătit doctorul cu un sac de făină de porumb.

„Întotdeauna am glumit că de atunci am început să câștig bani,” avea să spună mai târziu.

În cabana înghesuită, cei doisprezece copii împărțeau paturi, iar pereții erau tapetați cu ziare pentru a păstra căldura. Mama lor le cosea haine din bucăți de material vechi, iar jucăriile din magazin erau doar un vis. În loc de acestea, copiii își inventau propriile jocuri și petreceau ore întregi afară.

„Afara era doar o extensie a casei noastre,” spunea ea. Acolo mâncau, cântau și își făceau treburile zilnice. Deși aveau foarte puțin, familia a găsit mereu moduri de a rămâne optimistă.

„Am fost săraci, dar nu m-am simțit niciodată săracă,” a mărturisit ea. Părinții îi învățaseră să fie recunoscători și le aminteau că erau familii care o duceau și mai greu. Această lecție despre gratitudine avea să o însoțească întreaga viață.

Lupta pentru supraviețuire într-un mediu aspru

Trăind în munți, familia sa trebuia să se descurce cu ce avea. Cu doisprezece guri de hrănit, vânătoarea și agricultura erau vitale. Tatăl său, fermier de tutun, mergea în pădure cu pușca sa, aducând acasă orice putea găsi.

„Oamenii mă aud vorbind despre cum mâncam veverițe și marmote, dar în munți, nu aveai prea multe opțiuni,” spunea ea.

Meniul lor includea broaște țestoase, broaște și marmote, numite local „whistle pigs”. Chiar dacă gustul lor era puternic, mama lor știa cum să le gătească astfel încât să pară mai apetisante.

Fără electricitate, copiii prindeau licurici în borcane, folosindu-i pentru lumină în camerele lor întunecate.

Drumul spre succes: Visuri care au depășit munții

Încă de mică, ea vedea dincolo de limitele cabanei lor modeste. În serile liniștite, stătea pe verandă, improvizând un „microfon” dintr-o cutie de tablă pe un băț de tutun și cânta pentru audiența sa neobișnuită: pui, câini, porci și frați mai mici.

Acela a fost momentul în care și-a imaginat o lume diferită.

„Am visat, am muncit pentru asta, și Dumnezeu a fost suficient de bun să mi-o ofere,” a spus ea mai târziu.

Familia sa avea o puternică tradiție muzicală. Chiar dacă nu aveau bani pentru distracție, muzica era mereu prezentă. Biserica nu era doar un loc de rugăciune, ci și un spațiu unde își perfecționa talentul natural.

Vocea ei clară și puternică o diferenția de ceilalți, iar micile sale concerte de pe verandă erau începutul unei cariere impresionante.

Ascensiunea către celebritate: De la micile scene la faima mondială

Pe măsură ce creștea, visul ei devenea mai clar. În adolescență, a început să cânte în locații locale, captând atenția prin vocea sa unică și melodiile sale emoționante.

Reputația sa a crescut rapid, iar la terminarea liceului, știa exact unde trebuia să meargă: Nashville.

Cu puține lucruri în bagaj, dar cu o inimă plină de speranță, și-a făcut drum spre orașul considerat capitala muzicii country. Nashville era plin de tineri talentați, fiecare sperând la o șansă. Nu a fost ușor, dar povestea sa autentică și vocea inconfundabilă au atras atenția industriei.

Prima sa mare reușită a venit când cântecele compuse de ea au început să fie recunoscute. Curând, nu doar că era apreciată ca artistă, dar și ca una dintre cele mai bune compozitoare ale generației sale.

Dolly Parton: De la o fată din munți la o legendă

Acea fetiță ambițioasă din Munții Smoky nu era alta decât Dolly Parton, una dintre cele mai mari legende ale muzicii country.

Piese precum „Coat of Many Colors”, inspirată din copilăria ei modestă, au devenit emblematice, vorbind despre iubire, mândrie și lupta cu sărăcia.

În anii ’70 și ’80, cariera sa a explodat. A jucat în filme de succes, precum „9 to 5” și „Steel Magnolias”, iar melodia „9 to 5” a devenit un imn pentru femeile din întreaga lume.

În 1986, Parton și-a folosit succesul pentru a lansa Dollywood, un parc tematic de 150 de acri, în apropiere de locul său natal, pentru a celebra cultura Appalachiană și pentru a oferi locuri de muncă comunității sale.

În fața parcului, o replică fidelă a cabanei copilăriei sale stă mărturie pentru drumul ei incredibil.

Un impact care depășește muzica

Dolly Parton nu a uitat niciodată de unde a plecat.

Programul său Imagination Library a trimis milioane de cărți gratuite copiilor din întreaga lume, încurajând lectura și educația.

Astăzi, numele ei este sinonim nu doar cu muzica country, ci și cu generozitatea, reziliența și puterea de a-ți urma visurile.

„Oamenii mă iubesc pentru că și eu îi iubesc pe ei. Și simt asta,” spunea ea.

De la o fetiță săracă din munți la o legendă internațională, Dolly Parton este dovada că nimic nu este imposibil dacă ai visuri mari și curajul de a le urma.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect