Decizia luată de Mircea Lucescu înaintea campaniei pentru Campionatul Mondial din 2026. Selecționerul în vârstă de 79 de ani a făcut schimbări importante cu doar trei luni înainte de debutul echipei naționale a României în preliminariile pentru Campionatul Mondial din 2026. Ce a hotărât?
Mircea Lucescu renunță la operația de la șoldul drept
În luna ianuarie 2025, Mircea Lucescu avea programată o intervenție chirurgicală la șoldul drept, după alte două amânări determinate de programul pe care l-au avut „tricolorii” în Liga Națiunilor. Recent, selecționerul de 79 de ani a anunțat că va amâna din nou operația.
Conform Gazetei Sporturilor, Mircea Lucescu a decis să renunțe momentan la operație, pentru că ratamentul injectabil antiinflamator a avut rezultate foarte bune în cazul lui. Drept urmare, el a hotărât să-l urmeze în continuare în speranța că va putea evita operația.
S-a mai operat în 2023
În 2023, „Il Luce” s-a operat de coxartroză la şoldul stâng, ca urmare a durerilor insuportabile cauzate de degradarea cartilajului articular.
Operația a avut loc la Kiev și a durat 40 de minute, fiind efectuată de profesorul Oleksandr Kosiakov. Atunci, doctorii au solicitat și un consult cardiologic detaliat întrucât antrenorul suferise două preinfarcturi, unul în 1992, când era la Brescia, altul în 2009, la Șahtior.
„L-ați văzut, nu are nevoie nici măcar ochelari, la vârsta lui. Este un domn, nu trebuie să spunem că din cauza vârstei nu este vulcanic, agresiv pe bancă. Nu sunt întâmplătoare rezultatele, chiar dacă Lituania a avut o posesie mai bună. Asta a fost tactica lui Nea Mircea, singura problemă cred că a fost starea fizică a unor jucători.
Nu este o problemă pentru jucători să joace la 3 zile, sunt tineri. Dacă vă uitați la statistică, echipele care nu au posesie câștigă 50% din meciuri. Echipele care au jucători de viteză mizează pe contraatac”, spunea Marius Şumudică pentru digisport.ro.
Mircea Lucescu, despre șansele României la calificarea la Mondialul din 2026
Lucescu a recunoscut imediat forța Austriei, o echipă care a impresionat la Euro 2024, reușind să termine pe primul loc în grupa sa, în fața unor adversari de calibru precum Franța și Olanda. „Austria nu este o echipă ușoară. A învins Norvegia cu 5-1 acasă și are jucători foarte buni, mulți dintre ei evoluând în Bundesliga. Chiar dacă este o țară mai mică, nu trebuie să presupunem că va fi mai ușor,” a subliniat Lucescu.
Selecționerul a refuzat să considere că România a avut noroc la tragerea la sorți, evitând să discute despre evitarea unor echipe considerate „balauri” ale fotbalului european și mondial.
„E o grupă echilibrată, în care fiecare meci se joacă și are importanța sa. Avem o șansă bună, sunt mulțumit de compoziția grupului. Ajungerea la Campionatul Mondial este obiectivul nostru, iar echipa noastră este una bună, cu jucători care au experiență atât la Campionatul European, cât și în Liga Națiunilor,” a adăugat el.
Grupa României pentru preliminariile CM 2026 aduce o serie de provocări. Austria, cu forma sa impresionantă, se conturează drept cel mai dificil adversar, iar Bosnia Herțegovina, cu un stil de joc robust, va pune la încercare rezistența echipei noastre. Cipru și San Marino oferă șanse pentru puncte importante, dar pot deveni capcane dacă nu sunt abordate serios. Abordarea echilibrată a lui Mircea Lucescu va fi crucială, fiecare meci devenind decisiv. Drumul spre turneul final promite să fie o luptă captivantă.