Redactia.ro
Home » Știri » Decizia luată de Vladimir Putin, în plin război în Ucraina. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin lui Zelenski

Decizia luată de Vladimir Putin, în plin război în Ucraina. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin lui Zelenski

Vladimir Putin ar fi luat decizia să accepte o întâlnire față în față cu Volodimir Zelenski, omologul său ucrainean, potrivit BBC. Așa s-ar ajunge la una dintre cele mai importante runde de negocieri pentru un acord de pace între Moscova și Kiev.

Se pare că liderul de la Kremlin a cedat la insistențele diplomaților săi și că va trebui să participe el însuși la negocieri cu președintele ucrainean „la un moment dat”, potrivit Lyse Doucet, corespondent BBC.

Decizia luată de Vladimir Putin, în plin război în Ucraina. Ce i-a transmis liderul de la Kremlin lui Zelenski

„Diplomații discută, negociatorii discută. Înțelegem că președintele Putin a fost în sfârșit de acord să se întâlnească, la un moment dat, cu președintele Zelenski, care a cerut o întâlnire directă încă din ianuarie”, a spus Doucet, potrivit Express.

„Nu a spus-o în public, el spune exact contrariul în public. Dar înțelegem că există foarte mulți mediatori dornici – toți vor să se laude că au capăt acestui război”.”, a mai adăugat ea.

Există informații că premierul israelian Naftali Bennett și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în urma unor discuții recente cu Vladimir Putin, ar fi declarat că liderul rus se va întâlni cu omologul său de la Kiev „la momentul potrivit”, a mai dezvăluit Doucet, pentru BBC.

Anunțul de ultimă oră făcut de Kremlin

Iar Kremlinul vine cu un răspuns de ultima oră. „Pentru moment” refuză o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Discuțiile de pace dintre cele două țări nu au avansat încă suficient, mai anunță Interfax.

„Probabil gradul de progres în negocieri nu este cel pe care ni l-am dori”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului.

„Până acum, nu s-a făcut niciun progres semnificativ. Ei (n.r. președinții) pur și simplu nu vor avea nimic de rezolvat, nu există acorduri pe care să le poată rezolva”, a mai adăugat reprezentantul Kremlinului.

Negocierile dintre Moscova și Kiev

Iar Moscova şi Kievul negociază pe următoarele puncte:

  • neutralitatea Ucrainei,
  • dezarmarea și garanţii de securitate,
  • aşa-zisa “denazificare”,
  • Rusa să devină a doua limbă oficială în Ucraina,
  • Kievul să recunoască peninsula Crimeea ca parte a teritoriului Federației ruse,
  • independența republicilor Donețk și Luhansk.

“Cele două tabere încă negociază asupra unor aspecte concrete şi, întrucât suntem în contact cu echipele de negociere, dispunem de următoarele detalii și informații: constatăm că părțile sunt aproape de un acord cu privire la aspectele fundamentale.”, potrivit Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei:

Ministrul turc de Externe nu a oferit mai multe detalii despre ce aspecte ar fi vorba, mai exact.

Membră a NATO, Turcia şi-a intensificat eforturile de mediere între Moscova şi Kiev şi s-a arătat pregătită să găzduiască o întâlnire între Zelenski şi Putin.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: