Redactia.ro
Home » Știri » Delia Budeanu s-a stins cu un vis neîmplinit. Dorința arzătoare care i-a rămas doar un regret

Delia Budeanu s-a stins cu un vis neîmplinit. Dorința arzătoare care i-a rămas doar un regret

Delia Budeanu, una dintre cele mai îndrăgite crainice din istoria Televiziunii Române, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani, pe 19 octombrie 2024. Personalitate emblematică a televiziunii naționale, Delia a debutat în 1970 la TVR și a devenit rapid una dintre figurile de referință în perioada comunistă, cunoscută pentru frumusețea sa răpitoare și eleganța inconfundabilă. Cu toate acestea, puțini știu că, dincolo de cariera în televiziune, marea sa pasiune era muzica, visul ei neîmplinit fiind acela de a deveni cântăreață de operă.

Visul neîmplinit al Deliei Budeanu

Într-un interviu acordat cu ani în urmă, Delia Budeanu a dezvăluit că și-ar fi dorit să urmeze o carieră în muzică, având o voce remarcabilă. Un renumit profesor de canto din București i-a spus chiar că ar putea deveni „a doua Melba”, făcând referire la celebra cântăreață de operă.

Cu toate acestea, tatăl ei a fost cel care a influențat decisiv traiectoria vieții sale, fiind împotriva ideii ca fiica lui să urmeze o carieră artistică. Aceasta era văzută, în acele vremuri, cu o oarecare conotație negativă. Delia a încercat ulterior să reia cursurile de canto, însă dificultățile financiare au împiedicat-o să își îndeplinească visul, întrucât salariul modest de la televiziune nu îi permitea să acopere costurile lecțiilor de canto.

Aveam o voce splendidă. M-a ascultat un mare profesor de canto din Bucureşti şi-a spus: «Vei fi a doua Melba!». Exista atunci o extraordinară cântăreaţă de operă, cu numele acesta. Dar tata n-a vrut. A zis c-ar vrea ca în familia lui să nu existe artiste. Era o conotaţie uşor peiorativă. Am încercat mai târziu să reiau cursurile de canto. Dar m-a împiedicat factorul financiar. Aveam un salariu minuscul la TVR, nu puteam să-mi plătesc cursurile. Ăsta a fost adevăratul meu vis: să fac canto, operă, să intru în muzică, declara Delia Budeanu cu câțiva ani în urmă, pentru adevărul.ro. Pasiunea sa pentru cântat a rămas neîmplinită, dar a continuat să fie prezentă în viața ei printr-o admirație profundă pentru arta lirică. Chiar dacă destinul a dus-o pe un alt drum, visul neîmplinit a rămas un mare regret în sufletul ei.

O figură emblematică într-o perioadă întunecată

Delia Budeanu a fost mai mult decât o prezentatoare TV; ea a fost un simbol al rafinamentului și eleganței în perioada comunistă, când frumusețea femeilor nu trebuia să iasă în evidență pentru a nu deranja autoritățile. Totuși, Delia a reușit să îmbine frumusețea cu inteligența și talentul, devenind un reper în mass-media românească. Desigur, recunoașterea ei nu a fost lipsită de provocări. Ea a vorbit în repetate rânduri despre dificultatea de a fi atât frumoasă, cât și inteligentă, menționând că oamenii au tendința de a pune la îndoială capacitatea unei femei de a excela în mai multe aspecte ale vieții.

Da. Şi vreau să vă spun că noi nu ştim cât de mult suntem părinţii noştri. În timp realizăm. Tata mi-a dat în schimb o bogăţie incredibilă, o zestre genetică uimitoare. El era de o mare forţă şi vitalitate. A trăit toată viaţa într-o stare de sănătate perfectă, şi-a îngrijit mica lui livadă şi, atunci când a rămas singur, toţi prietenii îi muriseră, era de un echilibru exemplar. Aşadar, părinţii îţi lasă o avere. Eu nu am mai întâlnit un om de vârsta mea, care să se simtă ca acum 20, 30, 40 de ani, aşa cum mă simt eu, a mai spus faimoasa crainică.

Moștenirea lăsată de Delia

În afara carierei sale în televiziune, Delia Budeanu a fost activă în sprijinirea cauzelor sociale și umanitare. A inițiat și a susținut diverse proiecte caritabile, contribuind la îmbunătățirea vieții multor persoane aflate în dificultate. Recunoscută pentru generozitatea sa, ea a fost distinsă cu numeroase premii și titluri, inclusiv cel de „Ambasador al Bunăvoinței” din partea Organizației Națiunilor Unite.

Povestea cu frumuseţea e cu dus şi-ntors. Cu cât trec anii, cu atât sunt mai sceptică cu privire la avantajele pe care ţi le aduce. Oamenii sunt foarte puţin dispuşi – şi în special femeile, să accepte că o altă femeie poate fi frumoasă şi inteligentă. Este de-a dreptul revoltătoare combinaţia aceasta, este evitabilă. În ceea ce priveşte oamenii, eu îmi uit toate elanurile, frumoasele mele elanuri de-o viaţă, şi devin tot mai rezervată. Şi astăzi sunt femei care nu pot să accepte că poţi fi performant: şi frumos, şi inteligent, şi puternic, şi echilibrat, şi mereu tânăr. Se poate. Dar partea feminină te rejectează. Punct, spunea Delia Budeanu, pentru sursa menționată.

Delia Budeanu a încetat din viață cu o zi înainte de împlinirea unui alt vis, acela de a vedea o generație nouă de prezentatori care să continue tradiția pe care ea a început-o. Trupul său va fi depus la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc la Mănăstirea Ghighiu, unde familia, prietenii și admiratorii își vor lua rămas-bun de la o adevărată legendă a televiziunii.

Deși regretul de a nu-și fi împlinit visul de a cânta operă a rămas cu ea până la final, moștenirea Deliei Budeanu în domeniul televiziunii și al implicării sociale rămâne o parte valoroasă a istoriei recente a României. Ea a fost nu doar o crainică remarcabilă, ci și o persoană care a inspirat prin curaj, eleganță și dedicare, lăsând în urmă un exemplu de perseverență și forță interioară.

adsmedia.ro - Ad Network
O lovitură zdrobitoare contra ciupercii!
Sunteți sigur de sănătate dvs.? Verificați-vă simptomele!
In loc sa il inlocuiesc, m-am schimbat cu el!
Imi pare foarte rau ca am aflat atat de tarziu despre crema asta. Adio Varicele!
Ca să tratați diabetul, trebuie să...
Minus 15 kg pe lună + stop efect
Etichete: