Redactia.ro
Home » Știri » Demascarea “super-leului”. Este imposibil de deosebit de leul real

Demascarea “super-leului”. Este imposibil de deosebit de leul real

Polițiștii și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, cu sprijinul EUROPOL, au efectuat miercuri percheziții în București și Bușteni, destructurând o grupare care se ocupa cu falsificarea banilor, aceștia fiind luați în vizor încă din 2014, când existau suspiciuni în această privință.

Se presupune că începând cu 2014, gruparea ar fi reușit să tipărească peste 17.000 de bancnote de 100 de lei, cu un prejudiciu de aproximativ 1.706.500 lei. Modul în care aceștia acționau era prin intermediul magazinelor mici de cartier, fără camere de supraveghere, unde plăteau cu bancnotele false de 100 de lei diverse produse ieftine, restul primit fiind câștigul lor.

“Liderul grupului îi coordona pe ceilalți, avea rolul de a procura materiale și instrumente necesare. Într-un interval scurt a produs cele mai bune falsuri din istoria României, a devenit cel mai bun falsificator de bancnote din plastic din lume. DIICOT și poliția au desfășurat activități de monitorizare a fenomenului de contrafacere, iar ca urmare a calității reproducerii, acestea fiind din polimer fals, aproape imposibil de sesizat pentru cei care intrau în contact cu banii, din acest motiv a fost denumit generic ”, a declarat procurorul DIICOT, Mihaela Porime.

“Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când aceasta era identificată în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.

În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau ale altor instituții financiare – bănci comerciale) nici unul nu a putut oferi suport informațional întrucât nu și-a dat seama la momentul încasării că bancnota este un fals”, mai arată DIICOT.

Autorul grupării este un bărbat în vârstă de 52 de ani, reținut timp de 24 de ore de anchetatori cu propunere de arestare preventivă. În acțiune mai sunt implicate alte două persoane, una dintre ele, iubita principalului suspect, condamnată în anii 2000 pentru falsificarea de documente oficiale, iar cel de-al doilea complice, fără antecedente penale.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: