Redactia.ro
Home » Știri » Dezvăluiri tulburătoare! Greșelile care au condus la tragedia din Crevedia | Ministrul Economiei: „Adevărul trebuie să iasă la iveală”

Dezvăluiri tulburătoare! Greșelile care au condus la tragedia din Crevedia | Ministrul Economiei: „Adevărul trebuie să iasă la iveală”

Dezvăluiri tulburătoare! Greșelile care au condus la tragedia din Crevedia | Ministrul Economiei: „Adevărul trebuie să iasă la iveală"

Dezvăluiri tulburătoare! Greșelile care au condus la tragedia din Crevedia! Iată ce declară ministrul Economiei, Radu Oprea!

Greșelile care au condus la tragedia din Crevedia

În urma devastatoarelor explozii care au avut loc la stația GPL din Crevedia, ochii publicului se îndreaptă către instituțiile responsabile de securitate și autorizare. Ministrul Economiei, Radu Oprea, care are în subordine mai multe dintre aceste instituții, a dat declarații într-o intervenție live la Antena 3 CNN, încercând să răspundă la întrebările și neliniștile opiniei publice.

Ministrul a subliniat că cele șapte instituții menționate anterior nu se află sub coordonarea Ministerului Economiei, dar a adus în prim-plan instituția implicată în procesul de autorizare pentru stațiile de GPL de tip skid, respectiv ISCIR (Inspectoratul de Stat în Construcții și Industria de Construcții). ISCIR, împreună cu CNCIR (Comitetul Național de Coordonare a Intervenției în Situații de Urgență în Domeniul Radiologic și Nuclear), deține competența de a autoriza și verifica tehnic stațiile:

„Ce pot să vă spun este că niciuna dintre cele şapte instituţii pe care le-aţi enumerat mai devreme nu sunt în coordonarea Ministerului Economiei.

Singura instituţie care este implicată în procesul de autorizare pentru staţiile de GPL, acestea de tip skid este ISCIR, care are o competenţă partajată cu CNCIR, ISCIR-ul fiind cel care dă autorizaţia, CNCIR-ul fiind cel care verifică în teren că într-adevăr, din punct de vedere tehnic, corespunde.

Este şi cel care face verificările în teren privitoare la scadenţa, adică în timp dacă ăşi păstrează toate caracteristicile, în conformitate cu legea”, a spus ministrul Economiei, Radu Oprea, în direct la Antena 3 CNN.

Ministrul a subliniat faptul că cei de la Corpul de Control sunt în plină acțiune, verificând datele prezentate de ISCIR în legătură cu stația din Crevedia. În plus, se va investiga dacă au existat reclamații din partea vecinilor sau a altor instituții și dacă acestea au fost luate în considerare. Ministrul a subliniat importanța acestor verificări pentru a înțelege întregul context și pentru a stabili eventualele nereguli:

„Corpul de control este astăzi de la ora 7, la Piteşti, acolo unde este Biroul regional pentru cele trei judeţe pe care le coodonează, printre care şi Dâmboviţa, pentru a verifica datele pe care ni le-au prezentat directorii de la ISCIR sâmbătă şi duminică dimineaţă.

Faptul că în 2011 a fost autorizat cu autorizaţie staţie GPL pe locaţia respectivă din Crevedia, care avea scadenţă 2014, iar apoi apare acel echipament ca fiind amplasat la Botoşani din anul 2021. Nu ştim în această perioadă foarte exact ce s-a întâmplat.

Am verificat la Botoşani. Da, este acolo. Este amplasat în conformitate cu legislaţia în vigoare. Ce nu ştim este dacă mai era ceva. Dacă ar mai fi ceva, şi asta vom afla de la procurori, este sigur ilegal”, a mai spus ministrul Economiei, Radu Oprea.

Radu Oprea: „Cei vinovaţi trebuie să plătească cât mai repede”

Ministrul Economiei a pus în evidență că, pe lângă investigațiile curente, există și dorința de a afla adevărul și de a stabili responsabilitatea. Dacă se vor descoperi nereguli, acestea vor fi aduse la cunoștința instituțiilor abilitate să le investigheze. Ministrul a subliniat că este vital ca cei vinovați să fie trași la răspundere cât mai repede pentru a se face dreptate față de victime și pentru a preveni repetarea unor astfel de tragedii:

„Asta este o certitudine, pentru că din punct de vedere al documentelor, nu figurează nicio instalaţie autorizată astăzi la Crevedia. Corpul de control face aceste verificări.

Mai mult decât atât, mă interesează foarte tare dacă au fost reclamaţii. Dacă vecinii, dacă alte instituţii au făcut reclamaţii şi dacă s-a dat curs acestor reclamaţii. De asemenea, mă interesează dacă au fost făcute controale la firma respectivă.

Imediat ce apare un rezultat al investigaţiei pe care o face astăzi corpzul de control, cu certitudine, dacă sunt fapte de o altă natură vor fi trimise către instituţiile care sunt abilitate să le investigheze, dacă nu, raportul oricum am să-l fac public, pentru că eu cred că trebuie să aflăm adevărul, ca cei vinovaţi să plătească cât mai repede”, a încheiat ministrul Economiei, Radu Oprea.

 

Sursa foto: agrointel.ro

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: