Redactia.ro
Home » Știri » Diana Șoșoacă propune o nouă lege a pensiilor: ”Cam cum era înainte de 1989”

Diana Șoșoacă propune o nouă lege a pensiilor: ”Cam cum era înainte de 1989”

Diana Șoșoaca

Fosta senatoare AUR, Diana Șoșoacă, este de părere că legea pensiilor ar trebui simplificată, încât să se revină la forma de dinainte de 1989. Aceasta ar avantaja și persoanele din categoriile vulnerabile.

Diana Șoșoacă propune o nouă lege a pensiilor: ”Cam cum era înainte de 1989”

Pensiile sunt în continuare subiect intens vizat de către politicieni. După ce, miercuri, s-a votat în plen reunit eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, senatoarea independentă Diana Șoșoacă crede că în România este nevoie ca legea pensiilor să fie reactualizată la cea de dinainte de Revoluție. Prin noua formă ar fi avantajate și categoriile de persoane vulnerabile.

„Când s-a gândit cineva la categoriile vulnerabile? Eu nu-mi aduc aminte, sinceră să fiu. Eu nu sunt un specialist în dreptul acesta de pensii, dar am vorbit cu judecători și mi-au spus că din punctul lor de vedere ar trebui simplificată legea pensiilor cam cum era înainte de 1989.

Și ar face pe fiecare domeniu în parte un salariu fix, care ori să integreze sporurile, ori dacă nu să se adauge acele sporuri fixe și atunci nu s-ar mai putea face acele artificii la personal. În ceea ce privește categoriile defavorizate, eu am spus și în campania electorală, dacă vrem să avem legi bune, nu trebuie să le facem pe repede înainte sau să le schimbăm.

Cred că avem peste 100.000 de acte normative – credeți-mă, și cu un program legislativ este greu să poți să accesezi toată legislația care se aplică pe un anumit domeniu sau pe o anumită acțiune”, a spus Diana Șoșoacă, potrivit Antena3.

Raluca Turcan, despre o nouă lege a pensiilor

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus la același post TV că în cel mult doi ani va apărea o nouă lege a pensiilor,  care, momentan, nu vor crește. Raluca Turcan a explicat că este imposibilă o recalculare a pensiilor în acest an, dar și că ultima a avut loc în  în perioada 2005-2008, dar doar pentru un million de oameni. Ulterior, pensiile au fost mărite de la an la an prin creșterea punctului de pensie, și nu prin recalculare.

„Între timp s-a dezbătut o lege în 2019, a intrat în vigoare cu câteva articole şi nu, nu au început deloc recalculările. Acea lege a creat perspectiva că undeva de la 1 septembrie 2021 să se facă brusc, aşa din senin o recalculare pentru cinci milioane de pensii astfel încât acestea să crescă cu 40%. Aceasta minciună este una dintre cele mai gogonate minciuni pe care le-am auazit vreodată.

Pentru a majora pensiile cu o noua formulă se presupune că toate dosarele de pensie, aproximativ 5 milioane, trebuie să există într-un format electronic cu toţi indicatorii care sunt luaţi în calcul în evaluarea pensiilor puşi în ordine, astfel încât băgând noua formulă, electronic să se realizeze această recalculare. Din 2019 până acum o lună nu s-a făcut absolut nimic”, a explicat ministrul Muncii, Raluca Turcan, la același post TV.

De altfel, reamintim că majorarea punctului de pensie nu va mai avea loc în acest an, iar pensionarii rămân cu veniturile pe care le-au avut până acum. Creșterea punctului de pensie a fost amânată pentru 1 ianuarie 2022.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: