Redactia.ro
Home » Știri » „Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Ce mesaje trimit luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Ce mesaje trimit luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor

Azovstal a rămas ultimul bastion al rezistenței din Mariupol, care încă stă în picioare, deși a fost asediat de ruși în urmă cu două luni și jumătate.

După mai mult de 80 de zile de lupte crunte, peste 1.000 de combatanți, dintre care sute sunt răniți, rezistă în uzina imensă.

Ukrainska Pravda a realizat portretul acestor oameni „de oțel” cu ajutorul soțiilor și mamelor lor.

În afară de Regimentul Azov, în acel combinat siderurgic luptă și câteva unități ale Gărzii Naționale, militari ai Forțelor Armate, militari din Serviciul de Grăniceri de Stat, Serviciul de Securitate al Ucrainei, Poliția Națională și Apărarea Teritorială. Dnipro, Brovari, Kiev, Poltava, Donețk, Volin, Mariupol.

Soldații ucraineni încă luptă să își apere țara în Azovstal. Toți cei care mai sunt capabili să ține arme în mâini rămân și luptă, în timp ce armata rusă aruncă bombe asupra ruinelor uzinei metalurgice. Rușii încearcă constant să obțină o victorie simbolică asupra a ceea ce a fost orașul-port la Marea Azov, care avea, cândva, 500.000 de locuitori.

Cu siguranță predatul nu este o opțiune pentru ei. Astfel, soțiile, iubitele și mamele celor care se sacrifică în buncăre încă mai speră la un miracol. După săptămâni în care a refuzat evacuarea forțelor ucrainene încercuite, Rusia a anunțat luni un acord pentru scoaterea din combinat a luptătorilor răniți.

„Cea mai mare valoare pentru el este libertatea”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Stepan Golovko

Stepan Golovko s-a născut în Nikopol, dar s-a stabilit Donețk. A studiat la Universitatea Națională din Kiev-Academia Mohîla. Are un master în arheologie. Este realizator și producător de filme și și-a creat propria sa agenție de creație. Cel mai mult, lui Stepan îi place să petreacă timpul cu fiul său, să joace fotbal, să-i spună povești despre Ucraina, să-l învețe să-și iubească familia și țara.  De când a început războiul din estul țării, Stepan a intrat în rândurile Regimentului Azov.

„Cea mai mare valoare pentru el este libertatea”, spune soția lui, Anna.

„Este rănit, dar continuă să lupte la Azovstal. După un bombardament, spitalul s-a prăbușit și toate lucrurile lui erau acolo. Situația este critică, dar nu își pierde optimismul. Îl iubim foarte mult! Eu și fiul meu sperăm că se va întoarce teafăr!”, adaugă femeia.

„Trebuie să trăiască pentru noi”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Kirill Gurov și soția lui

Kirill Gurov, 32 de ani, s-a născut în regiunea Poltava. S-a alăturat Regimentului Azov în 2015. Bărbatul a fost că unitatea este a doua lui familie. Încă de la începutul războiului, familia sa s-a mutat pe malul drept al Mariupolului.

„După ce a fost mobilizat, m-a liniştit, spunând că totul este sub control. Dar 24 februarie ne-a împărțit viața, în înainte și după. La început, mai venea acasă, cu mâncare și apă”, spune soția Tatiana.

„Ne-am văzut ultima dată pe 9 martie, iar pe 12, rușii au atacat spitalul unde lucram. Pe 16 am reușit, ca prin minune, să fug la Zaporojie, cu cele două fiice alea noastre”, mărturisește ea.

Legătura cu Kiril a devenit to mai dificilă:

„La sfârșitul lunii martie, el a fost rănit, am aflat despre asta abia la mijlocul lui aprilie. Mi-a scris că situația este critică, dar rezistă. Mulți camarazi au murit. Nici nu-mi pot imagina prin ce trece când frații lui mor acolo. I-am scris că trebuie să trăiască pentru noi. În fiecare zi mă gândesc la un singur lucru: cum îl pot ajuta? Și nu pot face nimic!”.

„Ei sunt gata să reziste până la ultimul, dar nu avem nevoie de eroi postum”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Mikola, în Azovstal

Mikola a fost poreclit „Frost”, are 24 de ani și s-a născut în regiunea Dnipropetrovsk. De șase ani slujește în Regimentul Azov. Este pasionat de fotografie și editare video.

„Chiar și în iadul de la Azovatal, iubitul meu nu s-a plâns niciodată de cât de greu îi este. A fost constant interesat de situația mea. Mă întreba dacă am mâncat sau dacă sunt într-un loc sigur. În schimb, acolo, ei visează la o bucată de pâine și la înghițitură de apă pe zi, dacă au noroc”, spune logodnica lui, Olga Maliuchenko.

„Eroii noștri salvează copii, femei, bătrâni. Sunt gata să reziste până la ultimul, dar nu avem nevoie de eroi postum! Avem nevoie de ei în viață”, spune Olga Maliucenko. Cei doi își planificaseră nunta în această vară și speră că vor supraviețui pentru a se cununa.

Ultimele cuvinte pe care mi le-a scris Kolia

„Noi apărăm Ucraina, pentru toți cei morți, vii sau nenăscuți. Ucraina mai presus de toate”.

„Un lunetist l-a împușcat în picior. Glonțul nu a fost îndepărtat”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Igor Mizoveț

Igor Mizoveț, 20 de ani, originar din regiunea Volin, visa să devină soldat încă din copilărie. A absolvit Colegiul Silvic Șațk, așa cum i-au cerut părinții săi, care sperau ca fiul lor să își continue studiile la universitate.  Dar Igor a mers la biroul de înrolare militară.

„La început a slujit la Luțk, apoi s-a mutat la Mariupol. Nu am vrut ca fiul meu să meargă acolo, pentru că era periculos. Nu a ascultat de nimeni, a făcut ceea ce visase întotdeauna. Pe 13 decembrie era deja la Mariupol. Iar pe 24 februarie ne-a sunat și ne-a spus că a început războiul”, spune mama soldatului, Olena.

Cu timpul, a pierdut legătura cu Igor. A aflat, însă, că fiul ei a fost rănit:

„Un lunetist l-a împușcat în picior, iar glonțul nu a fost scos nici până acum”. „De două ori, soldații au fost copleșiți în buncăr. El a spus că acum sunt două variante: ori vor fi luați prizonieri, ori, Doamne ferește, vor fi împușcați. Nu știu unde să apelez, cui să cer ajutor pentru a-l salva…”, plânge femeia.

„Mi-a spus că merge în luptă și nu știe dacă se va întoarce”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Nikolai

Nikolai are 25 de ani și este născut și crescut la Mariupol. A studiat la Facultatea de Drept și în vara acestui an urma să susțină masterul. Printre pasiunile sale se numără istoria, politica și afacerile militare.  Își dorește o familie puternică și la cum va crește copii în Ucraina independentă. Ca visul lui să devină realitate, a rămas să-și apere orașul natal și se află la Azovstal ca parte a Unității 3057 a Gărzii Naționale.

„Când a plecat, mi-a a spus că merge în luptă și nu știe dacă se va întoarce. Situația de la Mariupol este extrem de grea. Își pierde încrederea în orice fel ajutor. Întotdeauna, după ce vorbim, își ia rămas bun de la mine. Îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”, povestește soția, Maria.

Maria nu-și pierde credința:

„Este credincios, sincer, inteligent. Visează să avem copii. Îmi este greu să-mi imaginez o persoană mai bună decât soțul meu”.

„El e gata să-și dea viața pentru acest pământ. Dar eu nu sunt pregătită pentru asta”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Artem Vișniak

Artem Vișniak are 21 de ani și este din Brovari. Tânărul a studiat Economia la Colegiul de Comunicații din Kiev. Iubește Ucraina și s-a alăturat Regimentului Azov în 2019.

El este totul pentru mine. Spune, mereu, că este gata să-și dea viața pentru acest pământ. Dar nu sunt pregătită pentru asta!

„Sunt însărcinată. Vorbim despre viitor, despre cum să ne numim bebelușul”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Maksim și Olena au un băiețel, iar femeia e însărcinată acum din nou

Maksim Nikulin are 31 de ani. Locuiește în Mariupol de 5 ani, dar s-a nascut la Dnipro. Pe 24 februarie, când Rusia a început invazia în Ucraina, bărbatul a rămas să apere orașul în oțelăria de la Azovstal. În ciuda situației extrem de triste, Maksim și soția sa, Olena, visează la ce vor face după ce Ucraina va învinge.

„Vorbim mai ales despre planuri noastre. Despre cum va fi într-un oraș nou, despre cum să ne numim viitorul copilaș, pentru că sunt însărcinată. El enumeră toate felurile de mâncare pe care trebuie să le gătesc pentru el când se întoarce, tot felul prăjituri”, spune Olena.

„Ești din oțel, ești indestructibil, vei veni teafăr acasă”

„Din inima iadului, îmi scrie că mă iubește mai mult decât viața”. Mesajele trimise de luptătorii de la Azovstal către soțiile și mamele lor
Bohdan, planton în buncărul oțelăriei din Mariupol

Bohdan este originar din Sumî, dar s-a mutat în Mariupol în ultimii ani, și a rămas acolo. În 2014 a luptat pentru Ucraina în Corpul Marin, iar ulterior, timp de 3 ani a fost luptător în Regimentul Azov. El și Natalia, soția lui, s-au cunoscut în urmă cu 3 ani.
Bohdan numește evenimentele de la Azovstal „o apocalipsă”, dar speră să treacă peste tragedia prin care trec, acum, cu toții.

Ești deja cu adevărat nemuritor. Ești din oțel, ești indestructibil! Și vom face totul pentru a te salva. Ce poate fi mai puternic decât un soldat de la Azovstal? Doar mama care l-a născut și l-a crescut și soția care stă lângă lângă tine și te inspiră. Te iubim. Te așteptăm acasă în viață.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: