Redactia.ro
Home » Știri » Document CIA declasificat. Ce credeau spionii americani despre viitorul lui Nicolae Ceaușescu în noiembrie 1989

Document CIA declasificat. Ce credeau spionii americani despre viitorul lui Nicolae Ceaușescu în noiembrie 1989

GALERIE FOTO (2)

Un document declasificat din arhiva CIA, în care era analizată situația din țările din estul Europei înainte de Întâlnirea de la Malta din 1989, dezvăluie ce știa și ce credea spionajul american că se întâmplă în România lui Nicolae Ceaușescu cu mai puțin de o lună înainte de Revoluția din 22 Decembrie 1989. Informația incredibilă găsită în document. 

 

Ce credeau spionii americani despre viitorul lui Ceaușescu cu mai puțin de o lună înainte de Revoluție

Din documentul declasificat din arhiva CIA reiese că agenții americani de informații erau la curent cu situația din țară, însă că nu aveau nicio idee despre sfârșitul violent al regimului, care a venit la câteva săptămâni după.

Documentul care a fost declasificat și publicat pe site-ul  Black Vault, este un memorandum întocmit de CIA pe 29 noiembrie 1989 și conține o scurtă analiză a țărilor europene din sfera de influență a Uniunii Sovietice – Cehoslovacia, Republica Democrată Germană, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Iugoslavia și România. Analiza a fost întocmită de șeful Direcției de Analiză Sovietică, George Kolt, și a fost pusă în atenția directorului CIA, potrivit Digi24.

Memorandumul are ca subiect tema „Europa de Est în ajunul Întâlnirii de la Malta”. Odată cu sfârșitul Războiului Rece, iar în timp ce Zidul Berlinului căzuse de câteva săptămâni, Europea se pregătea de schimbări majore. Astfel, în contextul întâlnirii a doi dintre cei mai puternici oameni ai planetei a fost întocmit memorandumul CIA. Memorandumul analiza pe rând fiecare dintre țările enumerate, pe două paliere: situația la zi și ce evenimente importante se prefigurează în viitorul apropiat.

 

Spațiul alocat României este mult mai mic

Spațiul alocat României în cadrul analizei documentului este unul mult mai mic față de spațiul acordat altor țări analizate. Mai mult, România este inclusă în același spațiu cu Iugoslavia, într-un singur paragraf.

Analiza dedicată României în memorandumul CIA

 

„În România, ultimul bastion al ultra-ortodoxiei din Pactul de la Varșovia, recent încheiatul congres al partidului (Partidul Comunist Român – n.t.) l-a reales în unanimitate pe Președintele Ceaușescu, care a respins emfatic reformele politice și economice care străbat Europa. Boicotul ambasadorilor occidentali și al altora reflectă izolarea internațională tot mai mare a României. În ciuda deteriorării continue a situației economice și popularității în scădere a lui Ceaușescu, nu există niciun rival convingător, iar o schimbare este puțin probabilă până când va părăsi scena”, este analiza dedicată României în documentul CIA.

Documentul integral poate fi găsit aici Memorandum CIA Romania nov 1989

Din analiza agenților de informații americani reiese faptul că aceștia erau la curent cu situația din țară, însă, se pare că aceștia nu avea nicio idee că în doar câteva săptămâni avea să izbucnească cea mai violentă revoluție din Estul Europei, în urma căreia Ceaușescu avea să moară. Astfel, spre deosebire de situația din alte țări, analiștii americani nu prevesteau nicio schimbae pentru România după ce Nicolae Ceaușescu va pleca de la conducerea țării. Analiștii americani se așteptau, cel mai probabil, ca acest lucru să se producă din cauze naturale, având în vedere că Ceaușescu se afla la conducerea țării din 1965.

La mai puțin de o lună din momentul în care memorandumul CIA a fost întocmit, regimul Ceaușescu a fost înlăturat printr-o revoluție sângeroasă, în urma căreia Ceaușescu și soția sa, Elena,a u fost executați în urma unui proces sumar. În acel moment, România făcea primii pași pe calea democrațieiși avea să ajungă, peste două decenii, partener strategic al Statelor Unite.

 

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: