Redactia.ro
Home » Știri » Doi români au murit de botulism, iar autoritățile trag un semnal de alarmă. La ce să fim atenți

Doi români au murit de botulism, iar autoritățile trag un semnal de alarmă. La ce să fim atenți

Doi români au murit de botulism, iar autoritățile trag un semnal de alarmă. La ce să fim atenți

Doi români din Olt au murit de botulism la intervale scurte de timp, iar autoritățile trag un semnal de alarmă. Iată la ce să fim atenți atunci când pregătim conservele și când depozităm alimentele în gospodărie.

Doi români au murit de botulism, iar autoritățile trag un semnal de alarmă. La ce să fim atenți

Doi bărbați din Olt, diagnosticați cu botulism, au decedat în două luni: primul în luna septembrie, în vârstă de 58 de ani, mâncase o conservă de pește, iar celălalt în noiembrie, în urmă cu doar câteva zile, în vârstă de 68 de ani.

Botulismul este o boală rară, paralitică, ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Botulismul alimentar apare atunci când sunt consumate alimente ce conțin toxina.

Botulismul este definit ca o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum și afecteazå omul și numeroase specii de animale. Se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la exitus prin insuficiență respiratorie acută”, au spus specialiștii Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Olt.

Bacteria gram pozitivă, anaerobă, este prezentă în mediul înconjurător, pe plante, sol, fructe, legume, sub formă sporulată, avertizează specialiștii. Ea produce neurotoxina botulinică.

„Toxina afectează controlul mușchilor în întregul corp și de aici complicații precum: afectarea vorbirii, dificultăți la înghițire, oboseală, insuficiență respiratorie”.

La ce să fim foarte atenți. Prevenirea contactării bolii constă, în primul rând, în prepararea corectă a alimentelor. Toxina este distrusă prin prepararea termică la o temperatură de peste 85 grade Celsius, timp de mai mult de 5 minute.

Conservele preparate în gospodărie, unde condițiile nu sunt atent monitorizate, sunt cel mai des incriminate de apariția cazurilor de botulism. Conservele de carne, pește, dar și cele de fructe și legume, insuficient sterilizate și spălate, dar și carnea afumată, șunca, mezelurile preparate în casă, toate au un risc crescut, conform sursei menționate mai sus.

Cum se realizează contaminarea

Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale, care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol (rozătoare, porci, cai, pisici, câini, pești de apă dulce etc), dar și în intestinul oamenilor, spun specialiștii DSVSA.

Sporii se răspândesc pe sol, iar transmiterea la om se face prin alimente care conțin toxină botulinică preformată, însă doar în anumite condiții, respectiv:

 • alimentul să fie contaminat cu bacil botulinic;
 • să existe condiții de anaerobioză pentru germinarea sporilor;
 • alimentul insuficient prelucrat termic, astfel încât sporii nu au fost distruși și să fie depozitat ulterior în condiții de temperatură optimă pentru elaborarea toxinei.

Pelicula de ulei din conserve, extrem de periculoasă

Avertismentul deosebit de important se referă la aspectul conservei. Nu gustați niciodată dintr-o conservă care pare alterată, ca miros și gust, deși arată perfect normal.

Amănuntul care face conservele și mai periculoase, asigurând mediul dezvoltării toxinei, este pelicula de ulei la care multe dintre gospodine apelează.

„Conservarea unor alimente prin adăugarea unui strat de ulei la suprafață creează condiții de anaerobioză și în condițiile unei temperaturi convenabile este posibilă producerea toxinei botulinice”, este avertismentul specialiștilor DSVSA Olt.

Cum evităm riscul de botulism

Iată care sunt regulile care scad riscul de botulism, conform DSVSA Olt:

 • Conservele bombate sau cu termenul de expirare depășit se exclud din consum;
 • Evitarea consumului conservelor de legume, de carne şi de peşte preparate în casă, care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute;
 • Evitarea consumului de conserve al căror capac bombează;
 • Evitarea consumului de alimente cu aspect şi miros neplăcut;
 • Curăţarea atentă şi spălarea riguroasă a produselor vegetale;
 • Spălarea frecventă a mâinilor;
 • Conservarea la rece a mâncărurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
 • Recipientele în care s-au aflat alimentele cu aspect şi miros neplăcut vor fi bine curăţate şi fierte;
 • În cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;
 • Evitarea contactului între alimentele nepreparate şi cele preparate (separarea alimentelor crude de cele gătite);
 • Măsuri stricte de reducere a contaminării produselor crude înainte de prelucrare și conservare – vegetale, carne (la abator, stocuri), pește, moluște;
 • Controlul bacteriologic al conservelor și semiconservelor industriale înainte de comercializare, menținerea alimentelor la temperaturi corecte;
 • Folosirea de apă curată din surse verificate periodic;
 • Fierberea corectă a conservelor preparate în casă;
 • Păstrarea în condiții de igienă a cărnurilor afumate, a peștelui crud etc.
adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: