Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea cinematografiei! Marele actor Ion Riţiu s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani

Doliu în lumea cinematografiei! Marele actor Ion Riţiu s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani

Doliu în lumea filmului.

Actorul Ion Riţiu, cunoscut pentru rolurile sale memorabile din filmele regizate de Sergiu Nicolaescu, a încetat din viață la vârsta de 74 de ani. Trista veste a fost anunțată miercuri de Teatrul Naţional Târgu Mureş pe rețelele sociale, marcând o pierdere imensă pentru lumea artistică din România.

Pierderea sa lasă un gol imens în inimile celor care l-au cunoscut și l-au apreciat, dar și în sufletele tuturor iubitorilor de teatru și film. Ion Riţiu a fost și va rămâne un simbol al excelenței în arta interpretativă, un model de profesionalism și dedicare, și un ambasador al culturii românești în lume.

Marele actor Ion Riţiu s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani

Fiica actorului, Ilka-Krisztina, a confirmat vestea tristă pe internet. Ion Riţiu va rămâne în amintirea publicului românesc prin rolurile sale extraordinare și prin contribuția sa inestimabilă la arta cinematografică și teatrală. Moștenirea sa artistică va continua să inspire generații de actori și spectatori deopotrivă, iar numele său va rămâne gravat în istoria culturală a României.

„Ieri, pe data de 2 iulie 2024, acum 24 de ore tatăl meu, Ion Rițiu s-a stins. Conform cerinței lui va fi incinerat iar ulterior vom organiza comemorarea lui. Vă vom anunța…”, a scris fiica acestuia, Ilka-Krisztina, pe internet.

„Ion Riţiu a fost un actor valoros, care a excelat atât pe scenă, cât şi în spatele camerelor de filmat, aducând onoare teatrului mureşean şi, pentru asta, va fi apreciat şi amintit etern. Odihnească-se în pace. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe Ion Riţiu. Informaţii referitoare la slujba de înmormântare vor fi comunicate curând de familia Riţiu”, a precizat Teatrul Naţional Târgu Mureş pe Facebook.

O carieră marcată de roluri memorabile

Ion Riţiu a avut o carieră prolifică, fiind unul dintre actorii preferați ai regizorului Sergiu Nicolaescu. Printre cele mai notabile roluri ale sale se numără Puiu Faranga în „Ciuleandra” (1985), Rică Păsărin în „Duelul” (1981), Baiazid I în „Mircea” (1989), Căpitan de infanterie în „Noi, cei din linia întâi” (1986), Cavalerul cruciat Norbert în „Coroana de Foc” (1990) și Căpitanul Ionel Boeriu în „Punctul Zero” (1996).

Aceste roluri nu doar că i-au adus recunoașterea națională, dar l-au consacrat și ca un actor versatil, capabil să dea viață unor personaje complexe și variate. Fie că era vorba de figuri istorice, cavaleri cruciați sau căpitani de armată, Riţiu a demonstrat de fiecare dată o profunzime și o dedicare impresionante.

Pe lângă colaborările cu Sergiu Nicolaescu, Ion Riţiu a avut și alte interpretări remarcabile în diverse producții cinematografice și teatrale. Printre acestea se numără rolul Ion al Glanetaşului în „Ion” (1985), Contele Ştefan Illésházy în „Procesul Horia” (1977), Rosencrantz în „Hamlet” (1983) și Lucentio în „Îmblânzirea Scorpiei” (1993).

În teatru, Ion Riţiu a adus la viață personaje clasice și contemporane, evidențiindu-se în producții precum „Ne naştem o singură dată” (1987), „Ciuta” (1982), „Burghezul Gentilom” (1987), „Cum vă place” (1979), „Adolescenţii” (1979), „Balconul” (1976) și „Tartuffe” (1974).

O recunoaștere meritată

Cu puțin timp înainte de a se stinge din viață, Ion Riţiu a fost onorat cu titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Târgu Mureş, un gest care reflectă respectul și aprecierea comunității pentru contribuția sa excepțională la cultura locală și națională. Distincția i-a fost acordată în cadrul Zilelor Târgumureşene, duminica trecută, alături de alte nouă personalități remarcabile.

Teatrul Naţional Târgu Mureş a transmis un mesaj emoționant pe Facebook: „Ion Riţiu a fost un actor valoros, care a excelat atât pe scenă, cât şi în spatele camerelor de filmat, aducând onoare teatrului mureşean şi, pentru asta, va fi apreciat şi amintit etern. Odihnească-se în pace. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe Ion Riţiu. Informaţii referitoare la slujba de înmormântare vor fi comunicate curând de familia Riţiu.”

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: