Redactia.ro
Home » Știri » Doliu în lumea presei din România. A murit o cunoscută jurnalistă

Doliu în lumea presei din România. A murit o cunoscută jurnalistă

Ileana Perneș Dănălache / Facebook Ileana Perneș Dănălache

Jurnalista Ileana Perneș Dănălache a încetat din viață joi, 4 iulie, la vârsta de 71 de ani. Aceasta a lăsat în urmă o carieră impresionantă de peste 40 de ani, în care a contribuit semnificativ la critică de teatru și film. În ultimii zece ani ai carierei sale, ea a ocupat și funcția de purtător de cuvânt al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). Ileana Perneș Dănălache a murit în timp ce era internată la Spitalul Elias din București.

Educația și cariera timpurie

După ce a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la secția teatrologie-filmologie, Ileana Perneș Dănălache a început o carieră în critică de film și teatru. Aceasta și-a adus contribuția la diverse publicații și a fost redactor pentru publicitatea filmelor românești la Centrala România Film.

Ce a publicat

De-a lungul carierei sale, Ileana a publicat peste 350 de articole, acoperind o gamă largă de subiecte legate de film și teatru. Ea a lucrat ca cronicar de film la publicațiile „Viața Studențească” și „Amfiteatru”, aducând o perspectivă critică și bine informată asupra producțiilor cinematografice și teatrale. De asemenea, a fost redactor de rubrică la revista „Cinema” și colaborator permanent al rubricii „Vă recomandăm filmele” la Radio România Actualități.

A făcut parte din Guvern

Pe lângă activitatea sa jurnalistică, Ileana Perneș Dănălache a ocupat și roluri administrative semnificative. Ea a fost coordonator al studioului video al Guvernului României, unde a avut responsabilitatea de a superviza producțiile video ale guvernului. De asemenea, a fost expert raportor și negociator pentru România la Consiliul Europei de la Strasbourg și expert audiovizual la Bruxelles pentru un an.

În perioada 1992-2000, Ileana a fost coordonator național al Programului european interguvernamental Eureka Audiovizual, contribuind la dezvoltarea și implementarea proiectelor audiovizuale la nivel european. Aceste roluri au demonstrat nu doar competențele sale jurnalistice, ci și abilitățile sale diplomatice și de management.

Între 2002 și 2012, Ileana Perneș Dănălache a fost purtător de cuvânt al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA). În acest rol, ea a fost responsabilă de comunicarea și relațiile publice ale instituției, gestionând interacțiunile cu mass-media și publicul. Activitatea sa a fost crucială pentru transparența și eficiența comunicării CNA cu societatea civilă și actorii din domeniul audiovizualului.

Începând cu anul 2018, Ileana a lucrat ca senior editor la MagnaNews, unde a continuat să publice articole și analize critice. În acest context, ea și-a folosit vasta experiență pentru a contribui la dezvoltarea jurnalismului de calitate și pentru a oferi cititorilor perspective informate și bine documentate asupra evenimentelor culturale și media.

Când va avea loc înmormântarea

Ileana Perneș Dănălache a fost internată la Spitalul Elias din București înainte de a înceta din viață. Decesul ei a reprezentat o pierdere semnificativă pentru comunitatea jurnalistică și pentru toți cei care au cunoscut-o și au apreciat munca sa. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 6 iulie, la Cimitirul Militar Ghencea din București, la ora 12:00.

Moștenirea Ileanei Perneș Dănălache este una remarcabilă, iar contribuțiile sale la critică de teatru și film vor rămâne în memoria celor care au avut ocazia să citească lucrările sale. Ea a fost o voce distinctă și respectată în jurnalismul cultural românesc, iar impactul său va fi resimțit mult timp de acum înainte.

Ileana Perneș Dănălache a fost nu doar un critic de film și teatru, ci și un promotor al culturii și al valorilor artistice autentice. În articolele sale, ea a demonstrat o profundă înțelegere a artei și o capacitate de a comunica subtilitățile acesteia către publicul larg. Prin munca sa, ea a educat și a influențat gusturile și opiniile a numeroși cititori și ascultători.

Cariera Ileanei Perneș Dănălache a fost marcată de o dedicare constantă față de artă și cultură. Fiecare articol, fiecare recenzie și fiecare contribuție adusă au reflectat pasiunea și angajamentul său pentru promovarea calității și excelenței în teatru și film. Ea a fost o figură emblematică în jurnalismul cultural, iar pierderea sa lasă un gol imens în această comunitate.

Colegii și colaboratorii Ileanei au amintiri pline de respect și admirație față de profesionalismul și generozitatea ei. Mulți dintre cei care au lucrat alături de ea își amintesc de înțelepciunea și mentoratul său, de disponibilitatea de a împărtăși cunoștințele și de a ghida noile generații de jurnaliști și critici. În comunitatea jurnalistică, Ileana Perneș Dănălache va fi amintită ca un model de integritate și excelență.

Între teatru și film: o pasiune dublă

De-a lungul carierei sale, Ileana a reușit să-și împartă pasiunea între teatru și film, două domenii distincte, dar complementare. Recenziile sale de teatru au fost apreciate pentru profunzimea analizei și pentru abilitatea de a surprinde esența spectacolelor, în timp ce criticile sale de film au fost recunoscute pentru claritatea și echilibrul evaluărilor. Această capacitate de a naviga cu ușurință între cele două arte i-a conferit o reputație de expert în domeniul cultural.

Ileana Perneș Dănălache a lăsat un legământ al excelenței în tot ceea ce a făcut. Fie că a fost vorba de articole de critică, de roluri administrative sau de contribuții la proiecte internaționale, ea a demonstrat un angajament neobosit față de calitate și profesionalism. Moștenirea sa va continua să inspire și să motiveze generațiile viitoare de jurnaliști, critici și iubitori de artă.

Pierderea Ileanei Perneș Dănălache este resimțită profund de toți cei care au cunoscut-o și au lucrat cu ea. Înmormântarea sa la Cimitirul Militar Ghencea din București va fi un moment de reflecție și recunoștință pentru o viață dedicată artei și culturii. Cu toate că ea nu mai este printre noi, influența și impactul său vor rămâne vii în amintirile și inimile celor care au apreciat munca și dedicarea ei.

Ileana Perneș Dănălache a fost mai mult decât un simplu jurnalist; ea a fost un adevărat custode al artei, un critic desăvârșit și un mentor pentru mulți. Prin moștenirea sa, ea va continua să inspire și să îndrume viitoarele generații de artiști și critici, păstrând vie flacăra pasiunii pentru teatru și film.

 

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: