Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a lansat o serie de acuzații virulente la adresa actualului președinte Joe Biden și a liderului ucrainean Volodimir Zelenski, sugerând că războiul dintre Rusia și Ucraina ar fi putut fi evitat dacă el ar fi rămas la putere. Într-un mesaj publicat pe rețeaua Truth Social și reluat de CNN, Trump afirmă că administrația Biden și conducerea de la Kiev au gestionat „catastrofal” criza care a dus la declanșarea conflictului armat.
Trump își asumă meritele pentru „pacea din mandatul său”
Într-un stil caracteristic, Donald Trump și-a subliniat rolul de garant al păcii internaționale în timpul celor patru ani de mandat la Casa Albă. Fostul președinte american a declarat răspicat că, în perioada cât s-a aflat la conducerea SUA, nu a existat nicio amenințare reală privind izbucnirea unui conflict major între Rusia și Ucraina.
„Eu abia am ajuns aici și, timp de patru ani, în timpul mandatului meu, nu am avut nicio problemă în a-l împiedica să se întâmple. Președintele Putin și toți ceilalți l-au respectat pe președintele vostru!”, a scris Trump pe Truth Social.
În opinia sa, prezența sa la conducerea celei mai mari puteri militare mondiale ar fi funcționat ca un factor de descurajare pentru orice tentativă de agresiune din partea Rusiei. El susține că, imediat după plecarea sa de la Casa Albă, războiul a izbucnit ca o consecință directă a unei administrații slabe și indecise.
Biden și Zelenski, considerați „necompetenti”
Donald Trump nu s-a limitat la a critica deciziile de politică externă ale succesorului său, ci a extins acuzațiile și asupra liderului de la Kiev. El i-a acuzat pe ambii de lipsă de competență, afirmând că aceștia „au permis” izbucnirea războiului.
„Dacă Biden ar fi fost competent și dacă Zelenski ar fi fost competent – nu știu dacă este… – acest război nu ar fi trebuit să aibă loc în niciun caz”, a spus Trump.
Fostul președinte american merge și mai departe, insinuând că Volodimir Zelenski a contribuit activ la escaladarea conflictului. Într-o remarcă ironică, Trump a povestit despre o întâlnire cu liderul ucrainean, pe care l-a descris drept insistent și obositor: „Am avut o sesiune dură cu tipul ăsta chiar aici, pur și simplu nu se oprea din cerut mai multe, și mai multe.”
Declarațiile lui Trump sugerează o viziune pragmatică asupra războiului, în care responsabilitatea pentru conflict nu revine exclusiv Rusiei. El a afirmat că „Biden ar fi putut să-l oprească, și Zelenski ar fi putut să-l oprească, iar Putin nu ar fi trebuit să-l înceapă niciodată.”
Mesaj controversat: „Nu începi un război cu cineva de 20 de ori mai mare”
Una dintre cele mai controversate declarații ale lui Trump face referire la raportul de forțe dintre Rusia și Ucraina. El a sugerat că Ucraina ar fi greșit strategic atunci când s-a angajat într-un conflict cu o putere militară net superioară, mizând pe sprijinul internațional în locul unei soluții diplomatice.
„Când începi un război, trebuie să știi că poți câștiga. Nu începi un război împotriva cuiva care este de 20 de ori mai mare decât tine și apoi să speri că alții îți vor da niște rachete”, a comentat Trump.
Această afirmație a fost interpretată de unii analiști ca o critică voalată la adresa strategiei occidentale de sprijin militar față de Ucraina, dar și ca o minimizare a responsabilității Rusiei, văzută mai degrabă ca o forță inevitabilă decât ca un agresor direct.
Frauda electorală și consecințele ei, în viziunea lui Trump
În mod previzibil, Trump a reluat și teoria sa conform căreia alegerile prezidențiale din 2020 ar fi fost fraudate. El leagă în mod direct plecarea sa de la putere de izbucnirea războiului din Ucraina, afirmând că dacă scrutinul ar fi fost „corect”, conflictul nu ar fi avut loc.
„Dacă alegerile prezidențiale din 2020 nu ar fi fost trucate – și au fost, în atât de multe feluri – acest război oribil nu ar fi avut loc niciodată”, a mai scris fostul lider republican.
Această teorie a fost constant contestată și respinsă de autoritățile electorale americane, dar rămâne o temă recurentă în discursurile lui Trump. Prin aceste afirmații, el nu doar că își reafirmă poziția de victimă a unui sistem politic corupt, dar și încearcă să justifice evenimente geopolitice majore prin prisma propriei cariere politice.
Apelul la „încetarea rapidă a conflictului”
În ciuda tonului acuzator, Trump a încheiat intervențiile sale publice cu un apel la oprirea urgentă a războiului, exprimându-și regretul pentru pierderile umane și distrugerile provocate.
„Acum trebuie să oprim acest conflict – și rapid. Atât de trist”, a spus Trump.
Fostul președinte sugerează că el ar putea avea un rol în procesul de pace, însă nu a oferit detalii concrete despre eventuale inițiative sau contacte în acest sens. De altfel, declarațiile sale pun accentul pe critica adversarilor politici și mai puțin pe soluții practice pentru rezolvarea conflictului.
În mod indirect, Trump își conturează profilul de potențial lider care ar putea readuce „ordinea” în politica externă a SUA, exact în contextul unei campanii electorale în care tema războiului din Ucraina este una dintre cele mai importante pentru electoratul republican.
Declarația lui Trump
„Președintele Zelenski și escrocul Joe Biden au făcut o treabă absolut oribilă permițând ca această mascaradă să înceapă”, a scris Trump pe Truth Social.
„Războiul dintre Rusia și Ucraina este războiul lui Biden, nu al meu. Eu abia am ajuns aici și, timp de patru ani, în timpul mandatului meu, nu am avut nicio problemă în a-l împiedica să se întâmple. Președintele Putin și toți ceilalți l-au respectat pe președintele vostru! Nu am avut nimic de-a face cu acest război, dar lucrez cu sârguință pentru a opri moartea și distrugerea. Dacă alegerile prezidențiale din 2020 nu ar fi fost trucate – și au fost, în atât de multe feluri – acest război oribil nu ar fi avut loc niciodată. Președintele Zelenski și escrocul Joe Biden au făcut o treabă absolut oribilă, permițând ca această mascaradă să înceapă. Existau atât de multe modalități de a preveni acest lucru. Dar acela este trecutul. Acum trebuie să oprim acest conflict – și rapid. Atât de trist”, este mesajul republicanului.
„Dacă Biden ar fi fost competent și dacă Zelenski ar fi fost competent – nu știu dacă este… – acest război nu ar fi trebuit să aibă loc în niciun caz”, a spus Trump, potrivit CNN.
„Biden ar fi putut să-l oprească, și Zelenski ar fi putut să-l oprească, iar Putin nu ar fi trebuit să-l înceapă niciodată. Când începi un război, trebuie să știi că poți câștiga. Nu începi un război împotriva cuiva care este de 20 de ori mai mare decât tine și apoi să speri că alții îți vor da niște rachete”, a adăugat Trump, sugerând că Zelenski a început războiul.
„Greşeala a fost că au permis să izbucnească războiul. Dacă Biden ar fi fost competent, dacă Zelenski ar fi fost competent – şi nu ştiu dacă e, am avut o sesiune dură cu tipul ăsta chiar aici, pur şi simplu nu se oprea din cerut mai multe, şi mai multe – atunci, războiul ăla n-ar fi trebuit permis. Războiul ăla – în patru ani de zile (N.R. primul mandat al lui Trump) Putin nici n-a adus vorba de aşa ceva. Şi apoi, imediat cum au fost furate alegerile şi eu n-am mai fost aici, războiul a început. Războiul ăla nu trebuia permis sub nicio formă. Biden ar fi trebuit să-l oprească şi… dacă vă uitaţi la Putin, eu nu spun că e cineva vreun înger, dar vă spun eu, în toţi cei patru ani nici nu s-a pus problema”, a declarat Trump la Casa Albă.
Sursa foto: Arhivă