Redactia.ro
Home » Știri » Donald Trump aruncă sămânța discordiei: “Uniunea Europeană a fost creată pentru a profita de pe urma SUA”

Donald Trump aruncă sămânța discordiei: “Uniunea Europeană a fost creată pentru a profita de pe urma SUA”

Donald Trump a lansat un atac dur la adresa Uniunii Europene într-o conferință organizată marți în grădina Casei Albe. Acesta a susținut că Uniunea Europeană a fost fondată cu scopul de a obține avantaje de pe urma Statelor Unite, adăugând că UE nu a avut niciodată o atitudine corectă față de SUA.

Scopul inițial al interviului viza planul de acțiune viitor în privința Chinei, însă președintele Statelor Unite a ales să se concentreze asupra altor aspecte. Trump a vorbit despre cheltuieli militare, migrația ilegală, cât și despre relația de prietenie cu președintele Mexicului, Andres Manuel Lopez Obrador, lansând totodată atacuri către contracandidatul său la președinție, Joe Biden.

Parteneri sau adversari

Deși Uniunea Europeană reprezintă un aliat strategic al Statelor Unite, Donald Trump pare să nu împărtășească această idee.

“Să nu uităm că ne aflăm într-o competiție atât cu China, cât și cu multe alte țări din lume. Suntem într-o uriașă competiție economică, inclusiv cu Uniunea Europeană, care nu ne-a tratat niciodată corect. Uniunea Europeană a fost fondată cu scopul de a profita de pe urma Statelor Unite ale Americii. Știu asta. Ei știu că eu cunosc acest aspect, însă ceilalți președinți nu au nicio idee”, a declarat Donald Trump.

Nu este pentru prima dată când președintele SUA face astfel de declarații, el susținând și în 2018 că UE este un adversar economic. Criticile lui Trump au vizat și ideea că Uniunea Europeană funcționează pe scena geopolitică în bloc, ca un monolit, amenințând astfel interesele comerciale ale Americii.

“Cred că avem mulți inamici, Uniunea Europeană se numără printre ei”, a menționat Donald Trump într-un interviu acordat CBS News în 2018.

Uniunea Europeană – Scurt istoric

Uniunea Europeană a fost fondată în 1950, în contextul sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Inițial construcția europeană a purtat numele de Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului, fiind creată de Franța, Germania, Italia, Belgia, Olanda și Luxemburg.

Miza principală a proiectului european s-a bazat pe cooperarea inter-statală pentru a pune capăt ororilor războiului, însă și dimensiunea comercială a reprezentat un pilon cheie.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: