Redactia.ro
Home » Știri » Două cutremure au zguduit Vrancea noaptea trecută. Seismele au avut 2,6 şi 3 pe scara Richter

Două cutremure au zguduit Vrancea noaptea trecută. Seismele au avut 2,6 şi 3 pe scara Richter

În noaptea de vineri spre sâmbătă, zona seismică Vrancea din România a fost zguduită de două cutremure, conform anunțului făcut de Institutul Național de Fizica Pământului (INFP). Primul cutremur a avut o magnitudine de 2,6, în timp ce al doilea a înregistrat o magnitudine de 3,0 pe scara Richter.

Două cutremure au zguduit Vrancea noaptea trecută

Primul seism, cu o magnitudine de 2,6, a avut loc vineri, la ora 22:54:52, la o adâncime de 109,1 km. Epicentrul său a fost localizat în zona seismică Vrancea, Buzău. Cutremurul a fost resimțit în mai multe localități din apropiere, dar nu a provocat pagube semnificative.

Potrivit INFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 31 km vest de Focșani, 62 km nord de Buzău, 78 km est de Sfântu-Gheorghe, 90 km sud-vest de Bârlad, 91 km est de Brașov și 95 km sud de Bacău.

Al doilea cutremur, cu o magnitudine de 3,0, a avut loc în ziua de 6 iulie 2024, la ora 01:35:51, la o adâncime de 124,5 km. Epicentrul său a fost în zona seismică Vrancea, județul Vrancea. Acesta a fost resimțit mai intens în comparație cu primul cutremur, dar, din fericire, nu s-au raportat victime sau pagube materiale. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 31 km vest de Focșani, 62 km nord de Buzău, 78 km est de Sfântu-Gheorghe, 90 km sud-vest de Bârlad, 91 km est de Brașov și 95 km sud de Bacău.

Zona seismică Vrancea este cunoscută pentru activitatea sa tectonică frecventă, fiind una dintre cele mai active zone seismice din Europa. Cutremurele din această regiune sunt generate de ciocnirea plăcilor tectonice aflate în subducție, ceea ce duce la acumularea de tensiuni și eliberarea lor sub formă de seisme. De-a lungul timpului, această zonă a fost responsabilă pentru unele dintre cele mai puternice cutremure din România.

Unde s-au resimțit seismele

Locuitorii din Focșani, Buzău și Brașov au raportat că au simțit vibrațiile și au fost treziți în timpul nopții. Cu toate acestea, nu s-au înregistrat apeluri de urgență majore, iar serviciile de intervenție au fost pregătite pentru eventuale situații neprevăzute.

Monitorizarea constantă a activității seismice în zona Vrancea este esențială pentru a înțelege mai bine comportamentul cutremurelor și pentru a putea preveni sau atenua efectele acestora. INFP continuă să îmbunătățească rețeaua de stații seismice și să colaboreze cu instituții internaționale pentru a asigura o monitorizare precisă și în timp real a activității tectonice.

Cutremurele de magnitudine 2,6 și 3,0 din zona seismică Vrancea au fost resimțite de locuitorii din apropiere, dar nu au provocat pagube semnificative. Autoritățile și Institutul Național de Fizica Pământului continuă să monitorizeze situația și să informeze publicul despre orice dezvoltări. Este important ca locuitorii din zonele seismice să fie pregătiți și să ia măsuri de precauție pentru a-și proteja viețile și proprietățile în cazul unor viitoare cutremure.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: