Redactia.ro
Home » Știri » Dragobete 2020. Obiceiuri și superstiții de ziua Iubirii

Dragobete 2020. Obiceiuri și superstiții de ziua Iubirii

Dragobete 2023

Dragobete 2020. Obiceiuri și superstiții de ziua Iubirii. Ziua Iubirii este sărbătorită în data 24 februarie în fiecare an și este o zi dedicată persoanelor îndrăgostite.

Dragobete 2020. Obiceiuri și superstiții de ziua Iubirii

Dragobete, zeul tinereții, al veseliei și al iubirii are origini străvechi, și este un personaj preluat de la vechi daci și transformat între timp într-un protector al tinerilor și patron al iubirii. Săbărtoarea are loc pe data de 24 februarie în fiecare an, dar variază de la zonă la zonă.

Tot în funcție de zonă, Dragobetele se mai numește „Cap de primăvară”, „Șantion de primăvară”, „Ioan Dragobete” , „Dragostitele”. De asemenea, sărbătoarea este specifică zonei de sud a țării, precum în Muntenia, Oltenia și Dobrogea.

Obiceiuri și tradiții de Dragobete

De-a lungul timpului Dragobetele a fost marcat de multe tradiții de la jurământul fraților de sânge, sărutul obligatoriu în fiecare cuplu care dorește să își mențină iubirea.

În această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.

Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.

Cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor.

Superstiții de Dragobete

Dragobetele este fiul babei Dochia, un tânăr chipeș și iubăreț care obișnuia să seducă toate femeile care îi ieșeau în cale. În zilele noastre, Dragobete reprezintă pentru români simbolul suprem al dragostei autohtone.

În trecut, de Dragibete tinerii îmbrăcați în faine frumoase obișnuiau să se adune în păduri și să culeagă buchete de flori ale primăverii.

În unele zone ale țării, unii aruncau acuzații pentru farmecele de urăciune făcute împotriva rivalelor în iubire.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini