Redactia.ro
Home » Știri » Drepturile de autor: cine plătește CAS și CASS și ce drepturi au angajații cu un astfel de contract

Drepturile de autor: cine plătește CAS și CASS și ce drepturi au angajații cu un astfel de contract

Mulți români lucrează sub contract de drepturi de autor. În urmă cu doi ani s-au făcut cele mai recente modificări fiscale CAS și CASS și ce drepturi au angajații cu un astfel de contract. Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt plătite în baza unui contract numit contract pe drepturi de autor. Acesta se face prin reținerea la sursă a contribuțiilor la pensii (CAS) și la sănătate (CASS).

Cine plătește CAS și CASS la contractul pe drepturi de autor

Transferul contribuțiilor de la angajat la angajator are implicații, așa cum vedem în ultima perioadă, și asupra persoanelor cu venituri extra salariale. Regulile de declarare și plată aplicate până în 2017 inclusiv s-au schimbat destul de substanțial, scoțându-i  pe contribuabili din rutină.

Ce este declarația 600

Declarația 600 vizează obligațiile referitoare la contribuțiile sociale, mai exact contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, persoanele fizice care au alte tipuri de venituri în afară de salarii (cum sunt: activități independente(PFA/PFI), drepturi de autor, investiții (dividende, dobânzi, câștiguri de capital, etc.), cedarea folosinței bunurilor, asocierea cu o persoană juridică, agricultură, piscicultură, alte surse) au obligația de a declara și plăti cel puțin contribuția de asigurări de sănătate (CASS) dacă au depășit în anul anterior plafonul de 12 salarii minime. Totuși, stabilirea plafonului este simplă doar în aparență.

Astfel că, cine se află sub plafon poate plăti CAS dacă vrea acest lucru. Aceștia se pot folosi de formularul fiscal unic, pentru cel care plătește.

Ce drepturi au angajații care au contract pe drepturi de autor

O hotărâre a Guvernului arată că normele de aplicare a Codului fiscal au fost de curând modificate. Acestea corespund cu noile prevederi legislative. Un alt lucru important este legat de CAS și CASS la veniturile din proprietate intelectuală. Se specific faptul că, dacă se obțin venituri egale cu 12 salarii minime brute, titularii drepturilor îl împuternicește pe acesta să declare și să plătească CAS și CASS.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: