Redactia.ro
Home » Știri » Duminica Floriilor 2019. Tradițiile și superstițiile creștin-ortodocșilor

Duminica Floriilor 2019. Tradițiile și superstițiile creștin-ortodocșilor

Duminica Floriilor. Tradițiile și superstițiile creștin-ortodocșilor

Duminica Floriilor 2019 .  Pe 21 aprilie 2019, creștin-ortodicșii sărbătoresc Floriile. În România sunt numeroase superstiții și tradiții de Florii, această sărbătoare fiind o zi de mare însemnătate pentru creștin-ortodocși.

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este cea mai mare sărbătoare din Postul Mare.  Ea rememorează intrarea Domnului Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii orașului și întâmpinat cu frunze de palmier.  Aceasta fiind totodată sărbătoarea celor ce poartă nume de flori.

Duminica  Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează, numită Săptămâna Mare, este una tristeții .

De Florii, atenţia comunităţii tradiţionale era îndreptată, pe lângă sărbătoarea religioasă, către renaşterea vegetaţiei.

Denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a florilor, Flor.  Peste care creştinii au suprapus sărbătoarea intrării Domnului în Ierusalim.

Astfel, pe lângă sărbătoarea creştină a intrării Mântuitorului în Ierusalim, au apărut şi nenumărate obiceiuri şi tradiţii.

Duminica Floriilor  2019 – Obiceiuri

Obiceiul Lăzărițelor

Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a omenirii.

Potrivit legendei, Lazăr se urcă în copac și moare, se spune că aceasta ar fi murit de dorul plăcintelor făcute de mama sa.

Tocmai de aceea, există obiceiul ca de Florii,  femeile să facă ofrandă de pomenire a morţilor împărţind plăcinte de post.

Ramurile de salcie

În ziua Floriilor, oamenii merg cu ramuri de salcie la biserică, pentru a-l întâmpina pe Hristos. Ele sunt sfinţite şi puse la icoane.

Se mai pun la pomii fructiferi şi la vie, ca să rodească mai mult, sau la stupi, pentru a fi binecuvântate albinele. Cei care cultivă cânepă caută să rupă ramuri de salcie cât mai lungi, ca să le va crească înaltă cânepa.

Ursita

În Duminica  de Florii se obişnuieşte să se facă “de ursită”, astfel că fetele aflau, prin diverse procedee, dacă se vor căsători sau nu în acel an.

Înaintea sărbătorii, fetele nemăritate din Banat şi Transilvania obişnuiesc să pună o oglindă şi o cămaşă curată sub un păr altoit.

După răsăritul soarelui, aceste obiecte sunt folosite în farmece pentru noroc în dragoste şi sănătate.

În popor se mai spune că cine îndrăzneşte să se spele pe cap în ziua de Florii fără apă descântată şi sfinţită riscă să albească.

Conform tradiţiei populare, asa cum va fi vremea în Duminica Floriilor, la fel va fi şi în prima zi de Paşte.

De asemenea, în aceasta zi sfântă are loc dezlegarea la peşte. Iar cei care mănâncă de Florii vor avea noroc şi se vor vindeca de orice boală ar suferi.

În unele zone din ţară, parinţii îsi lovesc uşor copiii cu ramuri de salcie sfinţite la biserică, pentru ca ei să crească sănătoşi şi deştepţi.

Superstiții în Duminica Floriilor

Tradițiile și superstițiile acestei sărbători sunt nenumărate, dar următoarele superstiții sunt gândite de o lume întreagă.

În unele regiuni, oamenii își încing mijlocul cu crengi sfințite de salcie, crezând că astfel alungă boala.

Crenguțele de slacie așezate la icoane după Florii se aruncau vara pe foc atunci când începea o furtună pentru a se împrăștia norii.

Dacă te împărtășești de Florii, își poți pune o dorință și ea se va îndeplini mai repede decât în altă perioadă.

„Nunta urzicilor”

Azi înfloresc urzicile, dar fără a fi bune de mâncat, semnificând şi apropierea sfârşitului postului Paştelui. De aceea, sărbătoarea de Florii se mai numeşte şi ”Nunta urzicilor”.

Fetele care vor să-şi întâlnească sufletul pereche trebuie să fiarbă busuioc în apă la miezul nopţii şi să se spele pe cap cu ea.  Apoi să o toarne la rădăcina unui copac înflorit, înainte de răsărit.

Citește și: Săptămâna Mare 2019. Ce trebuie să faci în această săptămână. Tradiții și obiceiuri

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: