Redactia.ro
Home » Știri » După ce şi-a donat salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina, Premierul Bulgariei s-a trezit fără gazul din Rusia: „Rușii au rețele mai puternice în Bulgaria decât în România”

După ce şi-a donat salariul pe o lună pentru a ajuta Ucraina, Premierul Bulgariei s-a trezit fără gazul din Rusia: „Rușii au rețele mai puternice în Bulgaria decât în România”

Noi prețuri la energie electrică și gaze

Kiril Petkov, premierul Bulgariei, a inițiat o campanie publică de strângere de fonduri pentru statul ucrainean, iar acum trebuie să se confrunte cu disensiunile din interiorul coaliției de guvernare și cu provocarea înlocuirii gazului rusesc.

Primul ministru al Bulgariei, Kiril Petkov, și-a donat salariul pe o lună pentru a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei și i-a încurajat şi pe conaționalii săi să facă același lucru.

Trebuie menţionat faptul că Bulgaria încă nu a oferit ajutor militar Ucrainei datorită dezacordurilor din cadrul coaliției de guvernare în ceea ce priveşte acest subiect.

Cristian Pîrvulescu, politolog: „Rușii vor încerca tot posibilul să creeze probleme în Bulgaria”

Premierul Bulgariei a subliniat în postarea făcută pe pagina sa de Facebook, că vorbele trebuie să se transforme în fapte.

În viziunea sa, ajutorul financiar este un prim pas. Acesta consideră că ajutorul militar răspunde cel mai bine nevoilor urgente ale Ucrainei, însă, acestea presupun o unitate atât socială  cât şi politică.

„Ajutorul militar nu este în mod obligatoriu în una dintre cele două extreme – nu înseamnă doar proiectile sau căşti. Haideţi să înţelegem nevoile reale ale Ucrainei şi, ca o coaliţie informată, să ne unim în jurul nevoilor concrete importante în spatele cărora putem sta toţi unţi”, a scris Kiril Petkov în postarea sa de pe Facebook.

Ideea de a trimite arme în Ucraina a creeat disensiuni în cadrul coaliției de guvernare din Bulgaria.

Partidul socialist din Bulgaria este singurul care se opune inițiativei și amenință cu ieșirea de la guvernare dacă acest lucru se va materializa.

„Acest lucru se întâmplă în condițiile în care Bulgaria nu a oferit niciun fel de ajutor militar Ucrainei și este criticată din punctul ăsta de vedere. E o coaliție în care populiștii sunt pro-ruși și e foarte complicat. Și Ministrul Apărării, care este, teoretic, un tehnocrat apropiat de Președintele Bulgariei, este împotrivă. În realitate, Președintele Bulgariei nu este nici el foarte pro-occidental. Bulgaria este într-o situație foarte complicată, dar nu riscă acum instabilitatea. Sigur că rușii vor încerca tot posibilul să creeze probleme interne acolo și au rețele puternice, chiar mai puternice decât în România”

Vladimir Putin a ordonat plata gazelor în ruble de la 1 aprilie

Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat miercuri dimineaţa, oprirea livrărilor de gaze naturale către Bulgaria și Polonia. Motivul a fost refuzul de a plăti facturile în ruble și amenință că nu va onora cererile până când plățile nu vor fi făcute conform solicitărilor. Vladimir Putin a ordonat plata gazelor în ruble începând cu 1 aprilie. Guvernul bulgar nu înțelege de ce s-a ajuns la sistarea alimentării cu gaz.

Alexander Nikolov, Ministrul Energiei din Bulgaria, a declarat că Bulgaria a plătit pentru gazul rusesc în avans, pentru luna aprilie, și acuză Gazprom de încălcarea termenilor contractuali.

„Suntem în război, așa că poți să te aștepți la orice fel de măsuri de ofensivă sau contraofensivă folosite de fiecare dintre părți. Faptul că Rusia a ajuns în punctul ăsta nu e de mirare, având în vedere multitudinea de sancțiuni care au fost impuse pe toate fronturile. Trebuia să ne așteptăm să încerce niște contrasancțiuni. Aici a fost și o confruntare de ambiție, să spunem, între Rusia și Uniunea Europeană, pentru că, până la urmă, din punct de vedere al repercursiunilor practice, faptul că Europa plătea în ruble sau că plătea în dolari, sau în euro, nu avea mare importanță. Era pur și simplu o operațiune de schimb, care era făcută anterior”, le-a comunicat economistul Aurelian Dochia jurnaliștilor WOWbiz.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: