E oficial! Marcel Ciolacu rămâne în continuare premier. Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a declarat că Marcel Ciolacu, președintele PSD, va rămâne premierul României în viitorul Guvern format de coaliția PSD-PNL-UDMR. USR a fost exclus.
Marcel Ciolacu va ocupa în continuare funcția de premier
Marcel Ciolacu va conduce și noul Executiv, spun unii sociali democrați. Pe de altă parte, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a anunțat că Ciolacu va fi în continuare premier. Întrebat în Parlament, dacă Marcel Ciolacu va rămâne premier, el a afirmat: „Da, va rămâne premier Marcel Ciolacu”.
Paul Stănescu se afla la Parlament pentru negocierile de formare a noului Executiv. „Eu mi-aș dori ca Marcel Ciolacu să rămână în continuare prim-ministru. Încerc să îl conving. Nu a pus nicio condiție. Partidul îl dorește în continuare pe domnul Ciolacu prim-ministrul României”, a mai precizat Stănescu, potrivit Libertatea.
Klaus Iohannis, consultări cu partidele parlamentare
Președintele Klaus Iohannis are, duminică, 22 decembrie, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. PSD, PNL, UDMR și minoritățile vor merge împreună la consultări. USR, AUR, SOS România și POT vor avea întâlniri separate.
Marcel Ciolacu: „Am avut cel mai bun ritm din istorie la construcția drumurilor de mare viteză”
În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, Marcel Ciolacu a făcut un bilanț al guvernării sale, subliniind că Executivul „și-a făcut treaba” în ciuda dificultăților întâmpinate. Premierul a evidențiat câteva dintre principalele realizări, printre care reducerea inflației, creșterea veniturilor populației și sporirea investițiilor publice.
Investițiile publice și infrastructura, priorități majore ale guvernării Guvernul Ciolacu a pus un accent deosebit pe investițiile publice, cu rezultate remarcabile în domeniul infrastructurii rutiere.
Premierul a declarat că investițiile publice au crescut de la 73 miliarde lei în 2022 la 120 miliarde lei în 2024, o creștere de 65%. „Am avut cel mai bun ritm din istorie la construcția drumurilor de mare viteză. De la preluarea guvernării, am finalizat aproape 235 de kilometri de autostradă,” a afirmat Ciolacu.
Totodată, acesta a menționat că România a atins un grad de absorbție a fondurilor europene de 99,2% pentru cadrul financiar 2014-2020, o premieră în istoria țării. Pe lângă infrastructură, guvernul a susținut și reindustrializarea economiei, oferind scheme de sprijin companiilor românești. Datele Institutului Național de Statistică arată o creștere de 5,3% a cifrei de afaceri din industrie în primele 11 luni ale anului 2024, comparativ cu perioada similară din 2023.