Redactia.ro
Home » Știri » E oficial. România renunță la petrolul rusesc. Virgil Popescu: „România e solidară”

E oficial. România renunță la petrolul rusesc. Virgil Popescu: „România e solidară”

Virgil Popescu, ministrul Economiei, a anunțat miercuri, că România renunță la petrolul rusesc.

România renunță la petrolul rusesc

Virgil Popescu a fost întrebat dacă se poate trăi fără petrolul rusesc. Răspunsul acestuia a fost clar: Sigur că da.

„Nu se pune problema să nu găsim resurse de petrol pentru a putea funcționa”, a declarat miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu, întrebat de efectele deciziei Comisiei Europene de stoparea importurilor de petrol din Rusia, în următoarele șase luni. Acesta a spus că producția de țiței din România este la 30% din consumul național și că au existat din timp discuții cu rafinăriile privind acest scenariu.

Anunțul făcut de Virgil Popescu, ministrul Economiei

„Se discută de foarte mult timp acest lucru. Noi am discutat de mult timp cu companiile din România care dețin rafinării. Nu e vorba despre un embargou, este vorba despre un phase out (n.r. – eliminare treptată) al țițeiului rusesc începând cu 31 decembrie sau 1 ianuarie anul acesta și de asemenea cu două luni mai mult e vorba de produsele petroliere: benzină și motorină.

România este solidară, este un stat membru, susține decizia Comisiei Europene, nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia prin surprindere acest lucru”, a declarat Virgil Popescu.

Chestionat dacă ar putea exista un impact asupra preţului gazului pentru români, ministrul Energiei a răspuns: „Preţul gazului pentru români, aţi observat că Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgneţă în urmă cu o lună şi jumătate, preţul este la un preţ fix de 150 lei pe MW”.

„Deci nu vedem să se reflecte în facturile românilor. În acest moment, România produce mai mult gaz decât consumă, deci nu avem nicio ameninţare pe termen scurt. Noi lucrăm la reducerea dependenţei de gazul Rusiei din luna noiembrie a anului trecut. Deci lăsaţi-ne să finalizăm”, a completat Popescu.

Prețul petrolului a crescut după anunţul UE privind embargoul impus importurilor din Rusia

Preţul petrolului a crescut după anunţul Uniunii Europene privind embargoul impus importurilor de ţiţei şi produse petroliere rafinate din Rusia, până la finele acestui an, potrivit Reuters.

Cotaţia ţiţeiului a crescut imediat după acest anunţ, pe fondul estimărilor că va avea loc o creştere a competiţiei pentru livrările de petrol din altă parte. În jurul orei 7:45 GMT, cotaţia futures la barilul de ţiţei WTI (West Texas Intermediate n.r.) era în creştere cu 2,8%, până la 105,31 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în creştere cu 2,7% până la 107,84 dolari per baril, scrie Reuters, citată de Agerpres.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: