Redactia.ro
Home » Monden » Ea a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește la bătrânețe de o tânără de 21 de ani

Ea a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește la bătrânețe de o tânără de 21 de ani

Mihai Sadoveanu. Foto: Arhivă

Mihail Sadoveanu, unul dintre pilonii literaturii române și o figură marcantă a secolului al XX-lea, a avut o viață ce s-a întretăiat armonios cu operele sale literare, fiecare aspect al existenței sale aducând un plus de valoare creațiilor sale. De-a lungul vieții, Sadoveanu a navigat între creație literară prolifică și o viață personală plină de pasiune și complexitate.

Cine a fost Mihail Sadoveanu

Născut într-o familie cu rădăcini adânci în istoria și cultura românească, Sadoveanu a moștenit o dragoste profundă pentru tradițiile și folclorul românesc, pe care le-a transpus în lucrările sale. Scriitorul a avut capacitatea de a întrețese în operele sale peisaje naturale, tradiții populare și istoria neamului românesc, oferind o viziune panoramică asupra României rurale și a mozaicului său cultural.

Viața personală a lui Sadoveanu a fost la fel de colorată și intensă precum scrierile sale. După o căsătorie îndelungată cu Ecaterina Bâlu, cu care a avut 11 copii, Sadoveanu și-a găsit o nouă inspirație și iubire la o vârstă la care mulți se retrag din viața activă.

S-a îndrăgostit nebunește la bătrânețe

La 60 de ani, scriitorul s-a îndrăgostit de Valeria Mitru, o tânără de 21 de ani, care lucra ca secretară pentru el în timp ce era director al ziarului „Adevărul”. Această relație a fost nu doar un capitol nou în viața sa, ci a marcat și o tranziție în modul în care percepea lumea și arta.

Relația lor a început într-un moment dificil, la scurt timp după moartea primei sale soții, Ecaterina. Cu toate acestea, dragostea lui pentru Valeria a fost puternică, iar în 1941, Sadoveanu a decis să se căsătorească cu ea, în ciuda convențiilor sociale și a diferențelor de vârstă. Valeria nu doar că i-a fost soție, dar a devenit și o prezență constantă în viața lui creativă, inspirându-l și susținându-l în activitatea sa literară.

Valeria Mitru, mereu prezentă în poeziile sale

Sadoveanu a dedicat-o pe Valeria în multe dintre scrierile sale, dar mai ales în volumul de poezii „DAIM – Domniței alese a inimii mele”, care a fost publicat postum în 1980. Acest volum a fost o mărturie a adâncimii sentimentelor sale și a modului în care iubirea poate influența creația artistică. Relația lor a continuat să fie o sursă de inspirație și sprijin pentru Sadoveanu până la moartea sa în 1961.

Iubirea lui s-a dus la mănăstire după moartea lui Sadoveanu

După dispariția scriitorului, Valeria Mitru s-a retras la mănăstirea Văratec, unde și-a dedicat restul vieții apărării comunității de călugărițe și promovării culturii și tradițiilor românești. În această perioadă, ea a colaborat cu personalități culturale de seamă, cum ar fi istoricul literar Zoe Dumitrescu-Bușulenga și poeta Ștefana Velisar Teodoreanu, continuând să fie o figură influentă în peisajul cultural românesc.

Unul dintre cei mai mari scriitori români

Mihail Sadoveanu a fost, fără îndoială, un scriitor remarcabil și un om pasionat de viață. Relația sa cu Valeria Mitru nu numai că a adăugat un nou strat de complexitate vieții sale, dar a demonstrat că iubirea poate fi o forță regeneratoare, capabilă să inspire și să transforme la orice vârstă. Viața și opera lui Sadoveanu rămân un testament al pasiunii sale neclintite pentru literatură, cultură și, nu în ultimul rând, pentru iubire.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: