Redactia.ro
Home » Stil de viață » Inedit » Echinocțiul de primăvară 2024. Ce este și când se trece la ora de vară, de fapt

Echinocțiul de primăvară 2024. Ce este și când se trece la ora de vară, de fapt

Pe măsură ce natura renaște și zilele încep să se lungească, echinocțiul de primăvară marchează un moment semnificativ atât pe plan astronomic, cât și cultural pentru România și întreaga emisferă nordică. Acest fenomen, survenit în acest an în dimineața zilei de miercuri, 20 martie, la ora 05:06, semnalează începutul primăverii astronomice, aducând cu el un echilibru rar întâlnit între zi și noapte.

Echinocțiul de primăvară și trecerea la ora de vară sunt momente care au și un puternic impact cultural și social, simbolizând renașterea și speranța. Aceste evenimente marchează o perioadă de tranziție și de începuturi noi, inspirând tradiții și obiceiuri care celebrează vitalitatea și reînnoirea naturii.

Fenomenul echinocțiului de primăvară

Echinocțiul de primăvară este un eveniment astronomic în care Soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera sudică în cea nordică. Această mișcare a Soarelui este însoțită de un fenomen spectaculos, unde ziua și noaptea au durate aproape egale în orice colț al lumii. Potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, în ziua echinocțiului, Soarele răsare exact în est și apune în vest, iar înălțimea sa maximă deasupra orizontului, la amiază, este egală cu latitudinea geografică a locului de observare.

Termenul „echinocțiu” își are originea în cuvintele latine „aequus”, care înseamnă „egal”, și „nox”, care înseamnă „noapte”, subliniind astfel caracteristica principală a acestei perioade: egalitatea dintre durata zilei și a nopții.

Când se trece la ora de vară în 2024

Pe lângă semnificația sa astronomică și naturală, echinocțiul de primăvară este și precursorul unei schimbări importante în organizarea timpului nostru cotidian: trecerea la ora de vară. În acest an, ajustarea ceasurilor este programată pentru 31 martie, când ora oficială va fi dată înainte cu o oră, transformând ultima duminică a lunii martie în cea mai scurtă zi a anului, cu doar 23 de ore.

Acest ajustaj nu doar că marchează oficial începutul primăverii, dar facilitează și o utilizare mai eficientă a luminii naturale pe durata serii, contribuind astfel la economisirea energiei. De asemenea, trecerea la ora de vară are implicații pozitive asupra sănătății și stării de bine, oferind oamenilor mai mult timp pentru activități în aer liber după orele de muncă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: