Redactia.ro
Home » Știri » Eclipsa de Soare pe 8 aprilie 2024 | Unde poate fi văzută și când va avea loc următoarea

Eclipsa de Soare pe 8 aprilie 2024 | Unde poate fi văzută și când va avea loc următoarea

Astăzi, 8 aprilie 2024, cerul ne rezervă un spectacol astronomic de proporții: Eclipsa Totală de Soare, cel mai așteptat fenomen al anului. Datorită caracteristicilor sale unice, această eclipsă captează atenția întregii lumi, promițând să fie un moment de neuitat pentru pasionații de astronomie și nu numai.

Datorită duratei sale de 4 minute și 28 de secunde și a scăderii ușoare a temperaturilor, acest fenomen este anticipat să fie mult mai impresionant decât eclipsa din 2017, care a captivat milioane de americani.

Eclipsa de Soare va fi vizibilă în SUA

Eclipsa va debuta pe coasta Pacifică a Mexicului la 11:07 (21:21, ora României), marcând începutul unui parcurs spectaculos prin America de Nord. Ulterior, va trece prin state americane precum Texas, Oklahoma, Arkansas, Missouri, Tennessee, Illinois și Kentucky, desenând o linie impresionantă peste continent. Finalul său spectaculos va fi pe coasta atlantică a Newfoundland, Canada, la ora 17:16, ora locală Newfoundland.

Acest traseu oferă locuitorilor din aceste zone o oportunitate rară de a fi martori la unul dintre cele mai frumoase spectacole naturale. Eclipsa totală de Soare reprezintă un moment în care Luna se interpune perfect între Pământ și Soare, blocând temporar lumina solară și aruncând o umbră impresionantă pe suprafața Terrei.

Când va avea loc următoarea eclipsă totală de Soare

Despre eclipsele de Soare se vorbește adesea, dar este important să înțelegem diferența dintre o eclipsă totală și una parțială. Eclipsa totală de Soare, cum este cea din 8 aprilie 2024, se întâmplă atunci când Luna acoperă în totalitate discul Soarelui, ceea ce duce la blocarea completă a luminii solare pentru o perioadă scurtă de timp. În contrast, în timpul unei eclipse parțiale, Luna acoperă doar o parte din Soare, lăsând vizibilă o secțiune din discul solar.

Pentru locuitorii României, evenimentul astronomic de astăzi este cu atât mai special cu cât următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă din țară va avea loc abia pe 3 septembrie 2081. Eclipsa totală este un fenomen rar, care apare la intervale de aproximativ 100 de ani într-o locație geografică dată, spre deosebire de eclipsele parțiale, care sunt mult mai frecvente. În România, vom putea observa eclipse solare parțiale pe 1 iunie 2030 și pe 20 martie 2034, oferind o previzualizare parțială a magnificenței acestui fenomen.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: