Redactia.ro
Home » Știri » Ei sunt angajații care ar putea rămâne fără o parte din salariu. Unde vor dispărea banii

Ei sunt angajații care ar putea rămâne fără o parte din salariu. Unde vor dispărea banii

Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024? Cine beneficiază de bani în plus

Într-un demers de reformă internă, Metrorex, societatea de transport subteran din București, se pregătește să revizuiască acordarea sporurilor de risc pentru angajați. Acest pas vine în urma unei analize critice efectuate de inspectorii Curții de Conturi a României, care au identificat neconcordanțe și nereguli în procesul de acordare a acestor beneficii financiare.

Una dintre principalele preocupări este legată de acordarea sporului de metrou și sporului de noxe fără o fundamentare adecvată și fără stabilirea criteriilor clare de repartizare. De exemplu, mulți angajați de la sediul central al Metrorex primesc spor de metrou, chiar dacă nu lucrează efectiv în subteran. Această practică a fost identificată ca fiind una ineficientă și nejustificată din punct de vedere al criteriilor de repartizare.

Românii care vor rămâne fără o parte din salariu

Directorul general al Metrorex, Mariana Miclăuș, a comunicat conducerii sindicatului, reprezentată de Marian Artimon, că inspectorii Curții de Conturi au realizat un raport de audit în care s-a investigat modul de acordare a sporurilor. Raportul a evidențiat lipsa unei fundamentări adecvate și a criteriilor clare pentru acordarea acestor beneficii. De asemenea, s-a constatat că unele categorii de angajați primesc sporuri fără a exista o justificare solidă a necesității acestora.

”Menţionăm faptul că, în cadrul negocierilor CCM 2023/2024, în şedinţa din data de 30.08.2023 şi continuată în data de 05.09.2023, comisia de negociere din partea administraţiei a propus introducerea sporului de metrou la nivelul de bază pentru salariaţii care-şi desfăşoară activitatea în spaţiile de lucru ale Metrorex situate la suprateran, identificate şi asumate de conducătorii locurilor de muncă ale UOG-urilor Metrorex (şefi subunităţi, șefi birouri, şefi servicii, directori), consecință a sesizării Curţii de Conturi ca urmare a controlului desfăşurat la începutul anului 2023.

Comisia de negociere din partea USLM nu a fost de acord cu propunerea comisiei de negociere din partea adrninistraţiei şi a propus amânarea introducerii la acel moment în CCM a notei privind acordarea sporului de metrou, motivând că este necesar să existe o perioadă de timp în care să se analizeze detaliat toate situaţiile pe fiecare loc de muncă, care să permită luarea unei decizii”, se arată în adresa trimisă de conducerea Metrorex către USLM.

Ce se va întâmpla cu această categorie de angajați

Printre recomandările făcute de Curtea de Conturi se numără stabilirea criteriilor deosebite pentru fiecare loc de muncă și pentru fiecare nivel al sporului de metrou, asocierea acestor condiții cu locurile de muncă și cuantumurile stabilite, stabilirea clară a locurilor de muncă pentru care se acordă sporul de noxe și o monitorizare riguroasă a activităților desfășurate ocazional în subteran, pentru a justifica acordarea sporurilor.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: