Redactia.ro
Home » Știri » Ei sunt românii ale căror pensii vor fi recalculate de două ori. Câți bani vor primi din septembrie 2024

Ei sunt românii ale căror pensii vor fi recalculate de două ori. Câți bani vor primi din septembrie 2024

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu pot obține adeverințele de vechime în muncă pentru recalculare? Tot ce trebuie să știe românii

Recalcularea pensiilor în România este un subiect de mare interes pentru milioanele de beneficiari ai sistemului de pensii. În contextul modificărilor majore aduse legislației privind pensiile, este esențial să înțelegem cine sunt cei ale căror pensii vor fi recalculate de două ori și câți bani vor primi, de fapt.

Ei sunt românii ale căror pensii vor fi recalculate de două ori

Daniel Baciu, liderul la Casa Națională de Pensii Publice, a oferit detalii importante despre aceste recalculări și criteriile implicate. Potrivit acestuia, recalcularea pensiilor va avea loc începând cu 1 septembrie 2024, iar aproximativ trei milioane de români vor beneficia de o creștere a veniturilor.

Este important de menționat că pensiile au cunoscut o creștere la începutul anului, de 13,8%, în comparație cu rata inflației. Cu toate acestea, acestă creștere nu este singura modificare în ceea ce privește veniturile pensionarilor.

Câți bani vor primi din septembrie 2024

Noua lege a pensiilor și noua formulă de calcul propun ca numărul de puncte să fie același pentru toți beneficiarii și să fie recalculat strict pe baza contribuțiilor. Astfel, numărul de puncte se va înmulți cu o valoare fixă, reprezentând valoarea punctului de referință, pentru a asigura pensii egale în plată la aceeași contribuție.

O altă noutate adusă de noua lege se referă la includerea veniturilor brute care cuprind și sporurile temporare, cum ar fi un salariu în plus sau bonusurile anuale. Aceste venituri suplimentare vor fi luate în calcul la recalcularea pensiilor, cu condiția ca asupra lor să fi fost achitate contribuții de asigurări sociale.

Conform declarațiilor lui Daniel Baciu, persoanele ale căror pensii vor fi supuse unei a doua recalculări sunt tocmai acele persoane care au primit sporuri sau alte venituri neregulate, pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale. Aceste recalculări se vor aplica doar pentru cei care au beneficiat de astfel de sporuri, iar termenul pentru aceste operațiuni este de șase luni, începând cu 1 septembrie.

„Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 RON, a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie.

Noi urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul, pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a spus Daniel Baciu la Antena 3 CNN.

Este important de subliniat că acest proces de recalculare va implica o creștere suplimentară a pensiilor pentru cei care au beneficiat de astfel de sporuri, în funcție de valoarea lor și a contribuțiilor plătite.

„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună. 

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale”, a mai adăugat Daniel Baciu pentru sursa citată.

Astfel, recalcularea pensiilor în România aduce schimbări semnificative în sistemul de pensii, asigurând o distribuție mai echitabilă a veniturilor pentru beneficiari. Este esențial ca toți pensionarii să fie informați cu privire la noile modificări și la impactul acestora asupra veniturilor lor.

 

Sursa foto: Arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: