Redactia.ro
Home » Știri » Ei sunt șoferii care rămân fără permis pe viață. Noua lege le anulează carnetul de conducere pe loc

Ei sunt șoferii care rămân fără permis pe viață. Noua lege le anulează carnetul de conducere pe loc

Poți circula cu o copie a permisului de conducere? Ce riști dacă nu ai la tine actele în original

Accidentele rutiere provocate de șoferii sub influența alcoolului sau drogurilor au atins cote alarmante în ultimii ani, semnalând un pericol real pentru siguranța publică. În urma unui accident tragic petrecut în localitatea 2 Mai, unde un tânăr sub influența substanțelor interzise a luat viața unor persoane nevinovate, revolta și nemulțumirea au luat amploare în întreaga țară. În acest context, autoritățile au pus în mișcare un proces de reformare a legislației rutiere pentru a preveni astfel de tragedii în viitor.

Într-un demers hotărât de a contracara această problemă gravă, deputatul Laurențiu Leoreanu a depus două proiecte legislative cu susținerea a peste 30 de colegi din PNL. Aceste propuneri legislative au primit undă verde din partea partidului și urmează să fie promovate în Parlament, reprezentând un pas important în direcția întăririi legislației rutiere.

Șoferii își vor pierde definitiv carnetul de conducere

Primul proiect propus de deputatul Leoreanu vizează modificarea Codului Rutier pentru a permite anularea definitivă a permisului auto al șoferilor care au comis accidente mortale sub influența alcoolului sau drogurilor. Acest proiect ia în calcul cazurile în care consecințele accidentului au dus la moartea unei sau mai multor persoane. Astfel, pe lângă pedeapsa cu închisoare, se propune introducerea unei sancțiuni suplimentare: „interzicerea dreptului de a conduce un autovehicul pe viață”.

Până în prezent, durata suspendării permisului pentru șoferii care au fost implicați în accidente mortale din culpă a fost de doar 6 luni de la încheierea executării pedepsei, fie ea cu executare sau cu suspendare. Cu toate acestea, senatorul Robert Cazanciuc (PSD) a propus o modificare semnificativă a acestui aspect, cerând prelungirea perioadei de suspendare la 5 ani. Propunerea sa a trecut deja de Senat și urmează să fie discutată în plenul Camerei Deputaților.

Se modifică Codul Penal

Al doilea proiect prezentat de Leoreanu vizează modificarea Codului Penal pentru a sancționa mai sever cazurile de ucidere din culpă în accidentele rutiere. Conform legislației actuale, astfel de infracțiuni sunt pedepsite cu închisoare de la unu la 5 ani.

Cu toate acestea, noul proiect introduce un alineat care diferențiază cazurile de ucidere din culpă în accidentele rutiere, impunând pedepse mai aspre pentru șoferii care au consumat alcool sau droguri înainte de a se urca la volan.

„Uciderea din culpă a unei persoane săvârşită în condiţiile art. 336 se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani”, prevede proiectul de lege.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: