Redactia.ro
Home » Știri » El a scăpat din Iadul de la Crevedia. Primul pompier rănit şi tratat în străinătate a revenit acasă. Cine l-a aşteptat la aeroport?

El a scăpat din Iadul de la Crevedia. Primul pompier rănit şi tratat în străinătate a revenit acasă. Cine l-a aşteptat la aeroport?

Primul pompier rănit în exploziile de la Crevedia şi care a fost tratat în străinătate a revenit în ţară, în noaptea de marţi spre miercuri, din Austria.

Este un pompier de 28 de ani din Bucureşti. Alţi 11 pacienţi răniţi în acelaşi eveniment sunt încă trataţi în străinătate.

Marcel Ciolacu l-a întâmpinat

Premierul Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, și șeful DSU, Raed Arafat, l-au întâmpinat pe pompierul român pe aeroport.

L-am întâmpinat în această noapte pe tânărul nostru pompier întors acasă după tratamentul medical în străinătate. M-am bucurat că starea lui de sănătate este bună şi va putea să revină la viaţa normală în scurt

I-am mulţumit pentru curaj şi pentru că împreună cu colegii săi au intervenit să-şi salveze semenii şi să securizeze zona afectată de exploziile puternice.

Avem veşti bune şi despre ceilalţi doi români trataţi în Austria. Pe ei şi pe toţi românii noştri pompieri şi civili îngrijiţi acum în unităţi medicale din străinătate îi aşteptăm cu bine acasă!”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu, citat într-un comunicat de presă transmis de către Guvern.

Mai avem 11 pacienţi „afară”

Reprezentanții Executivului precizează că, în prezent, 11 pacienţi cu arsuri mai sunt trataţi în unităţi medicale din afara ţării – în Belgia (2 pacienţi), Italia (2 pacienţi), Austria (2 pacienţi), Germania (4 pacienţi) şi Norvegia (1 pacient), în condiţiile în care la scurt timp după producerea exploziilor a fost activat Mecanismul european de protecţie civilă pentru transferul persoanelor rănite în exploziile de la Crevedia, în unităţi medicale din străinătate.

Guvernul precizează că pacienţii trataţi în unităţi medicale din străinătate, precum şi cei trataţi în spitale din România, pot fi însoţiţi de membri ai familiei. Aceştia vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături răniţilor pe perioada spitalizării, potrivit deciziilor stabilite în şedinţa de Guvern din 31 august 2023.

Pompierii au manevrat roboţii

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a folosit și roboți pentru stingerea incendiului de la Crevedia. În momentul în care s-a produs a doua explozie, mai mulți pompieri și-au dat mănușile jos pentru a opera roboții, spune Rafila.

După cum știți, nicio țară nu are un număr infinit de paturi pentru pacienții arși, pentru că nu poți să faci o structură care să aștepte să vină persoanele

În mod evident, atunci când e vorba de o tragedie cu un număr mare de victime, trebuie să ai alternative. Au fost 58 de victime.

Din păcate, au existat și persoane care au decedat. Am avut și persoane care necesitau îngrijire de terapie intensivă și am luat decizia transferului celor care aveau între 30 și 80% suprafață arsă. Am păstrat persoane care nu erau transportabile și care aveau în jur de 90 sau peste 90% din suprafața corpului arsă.

Din păcate, toate acestea au decedat între timp. Nu au putut fi transportate, dar asta nu înseamnă că nu le-am îngrijit foarte bine.

Am avut și pacienți care erau într-o stare medie. Toți au fost păstrați și tratați în țară, iar evoluția lor a fost bună în aproape toate cazurile.

Dintre cei care au fost transferați, primii care au plecat au fost cei de la Bruxelles și ulterior la Milano, unde a fost dus un pacient grav rănit.

Avea 80% din suprafața corporală cu arsuri. Acesta este limita pentru transport. Reevaluat, s-a ajuns la o suprafață mai mare, de 90%”, a declarat Alexandru Rafila pentru gandul.ro.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: