Redactia.ro

Elena Udrea primește lovitură după lovitură! ANAF îi scoate la vânzare bunurile, după ce magistrații au decis eliberarea ei condiționată

Elena Udrea

Elena Udrea primește o nouă veste neplăcută, în ciuda faptului că instanța a aprobat recent eliberarea sa condiționată din penitenciar. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat procedurile pentru valorificarea unui teren agricol deținut de fostul ministru al Turismului în localitatea Nana, județul Călărași. Este vorba despre un lot cu o suprafață totală de 40,2 hectare, care urmează să fie scos la licitație publică.

ANAF scoate la licitație terenul agricol de la Nana al Elenei Udrea

Terenul este situat în apropierea proprietății Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, care deține în zonă aproximativ 300 de hectare. Achizițiile de terenuri din această regiune au făcut obiectul unor anchete ample și au generat, la vremea respectivă, un scandal public și politic de proporții.

ANAF speră să obțină din vânzarea acestor terenuri cel puțin 1,9 milioane de lei. Terenurile, achiziționate de Elena Udrea începând cu anul 2013, fuseseră inițial destinate dezvoltării unei afaceri agricole. Însă planurile s-au lovit de realități logistice dificile: cele 40 de hectare nu constituie o suprafață compactă, ci sunt divizate în 19 parcele dispersate pe teritoriul a trei comune diferite – Sohatu, Sărulești și Gurbănești. Această fărâmițare a făcut ca proiectul agricol să nu devină viabil.

Vânzarea este parte a procesului de executare silită, prin care statul român – prin intermediul DNA, ANAF și al altor instituții – încearcă să recupereze prejudiciile rezultate din condamnările penale ale fostului ministru. Udrea a fost condamnată definitiv, în data de 7 aprilie 2022, la o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare, pentru infracțiunile de luare de mită și abuz în serviciu, în dosarul „Gala Bute”.

Înainte de pronunțarea sentinței definitive, Elena Udrea a părăsit România, fiind ulterior localizată și reținută în Bulgaria. Ea a fost extrădată în România și încarcerată la Penitenciarul de femei Târgșorul Nou. De curând, a fost pronunțată o hotărâre privind eliberarea sa condiționată, însă aceasta este contestată de DNA, care cere revizuirea deciziei.

Terenul de la Nana nu este singurul bun scos la vânzare de Fisc

Terenul de la Nana nu este singurul bun scos la vânzare de Fisc în încercarea de a recupera datoriile Elenei Udrea. În ultimii ani, ANAF a pus în executare silită și alte active, printre care se numără o cotă de 25% din hotelul EuroHotels Grivița din București, terenuri în zona Străulești și două autoturisme.

Achizițiile imobiliare în zona Nana au fost, în trecut, în centrul unei anchete extinse a procurorilor, după ce Ioana Băsescu a achiziționat aproape 300 de hectare. În urma investigațiilor, au fost identificate mai multe nereguli în tranzacțiile imobiliare, care au atras atenția opiniei publice și au generat suspiciuni privind legalitatea acestor operațiuni.

Magistrații au decis eliberarea condiționată a Elenei Gabriela Udrea

Judecătoria Ploiești a decis eliberarea condiționată a Elenei Gabriela Udrea, în baza articolului 587 din Codul de procedură penală, coroborat cu prevederile Codului penal din 1969 și Codului penal în vigoare. Conform documentului oficial, aceasta a îndeplinit toate condițiile necesare pentru a beneficia de acest drept: a executat partea obligatorie din pedeapsă, a avut un comportament corespunzător și a prestat muncă în timpul detenției.

„În temeiul art. 587 Cod procedură penală, cu aplicarea art. 59 din Codul penal din 1969 şi art. 5 Cod penal, admite cererea de liberare condiţionată formulată de persoana condamnată Udrea Elena Gabriela, ……. Dispune liberarea condiţionată a persoanei condamnate Udrea Elena Gabriela, în prezent deţinută în Penitenciarul de Femei Ploieşti – Târgşorul Nou, din executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 116/27.05.2025 a Tribunalului Prahova, Mandat de executare a pedepsei închisorii nr. 130/17.06.2025 emis de Tribunalul Prahova, dacă nu este arestată în altă cauză.

Se atrage atenţia asupra dispoziţiilor art. 61 din Codul penal din 1969 privind efectele liberării condiţionate, respectiv cu privire la faptul că pedeapsa se consideră executată dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei, 28.08.2027, persoana condamnată nu a săvârşit din nou o infracţiune, precum şi la consecinţele la care se expune dacă comite din nou o infracţiune în acest termen. În temeiul 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare, în temeiul art. 587 alin. (3) Cod procedură penală”, se arată în decizia instanţei.

Sursa foto: arhivă

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: