Redactia.ro
Home » Știri » Elevii ar putea fi supuși testărilor antidrog chiar în incinta școlii. Ce riscă cei care se opun

Elevii ar putea fi supuși testărilor antidrog chiar în incinta școlii. Ce riscă cei care se opun

Un proiect de lege controversat pune semne de întrebare românilor. Elevii și studenții ar putea fi supuși unei testări antidrog chiar în incinta instituțiilor de învățământ. Ce pot risca dacă refuză acest lucru. Avem detaliile.

Elevii ar putea fi supuși testărilor antidrog

Elevii și studenții ar putea fi supuși testărilor antidrog chiar în incinta școlii/ universității, asta prevede un proiect de lege care urmează să fie votat în Parlament. Există și riscuri, cum ar fi dosarul penal în cazul în care se refuză testarea. Polițiștii vor putea astfel să facă controale antidrog inopinate în școli, dar și la evenimente.

Oamenii legii pot efectua teste antidrog elevilor, studenților, dar și celor prezenți la evenimente. În cazul în care aceștia refuză această testare, ei riscă pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Legea ar fi pentru oricine, inclusiv pentru directorii de școli sau organizatorii de evenimente. Și ei dacă s-ar opune să fie testați ar risca o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între 1 și 5 ani, transmit parlamentarii care au inițiat acest proiect de lege.

Ce riscă cei care se opun

”Consumul produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive cunoaște o amploare deosebită. Societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în școli, licee, universități, în baruri sau cluburi sau la numeroase evenimente organizate în aer liber sau în diverse locații. Pentru stoparea acestui fenomen e nevoie de un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei zone de risc și de implementarea unui astfel de plan.

E nevoie de a se asigura și aplicarea unui astfel de plan și de a verifica dacă se respectă, în caz contrar, persoanele vinovate să răspundă din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva prevenției și controalele inopinate în astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfășurarea acestora, fapt pentru care o atare intervenție legislativă este binevenită”, se arată în draftul proiectului de lege, care urmează să fie votat în Parlament. Proiectul acesta de lege a fost depus de doi parlamentari ai Partidului Social Democrat, Bogdan Ivan Gruia și Daniel Suciu. Există o mare posibilitate ca acest proiect de lege să ajungă pe ordinea de zi de la Camera Deputaților, săptămâna viitoare.