Redactia.ro
Home » Știri » Elevii transmit un mesaj alarmant pentru Sorin Cîmpeanu: se opun redeschiderii școlilor fizic de luni

Elevii transmit un mesaj alarmant pentru Sorin Cîmpeanu: se opun redeschiderii școlilor fizic de luni

După ce Sorin Cîmpeanu a anunțat că elevii se vor întoarce în băncile școlii începând de luni, 8 noiembrie, decizia nu a rămas fără un răspuns. Asociațiile elevilor din toată țara trag un semnal de alarmă asupra acestui demers, contestând siguranța acestuia pentru elevi, cadre didactice, dar și pentru familiile lor. 

În urmă cu două săptămâni, Guvernul a decis implementarea unor noi măsuri și restricții în contextul pandemic actual. Măștile au devenit obligatorii în spațiile publice, certificatul verde este necesar pentru accesul în cele mai multe instituții, iar circulația celor care încă nu s-au vaccinat pe timpul nopții a fost restricționată. Această hotărâre a avut în vedere și școlile, care au intrat în vacanță timp de 14 zile.

În tot acest timp, părinții și elevii au așteptat următoarele decizii pentru învățământul românesc. Cei mai mulți s-au așteptat ca activitatea educațională să fie reluată în format online, având în vedere că numărul de cazuri testate pozitiv nu a suferit schimbări, însă Guvernul a ajuns la altă concluzie. Ieri a fost anunțat de Klaus Iohannis faptul că elevii vor reveni fizic la școală, condiția fiind ca personalul unităților de învățământ să fie vaccinat.

„La sfârşitul acestei săptămâni, vacanţa nu va fi prelungită şi, începând de luni, acolo unde condiţiile sanitare şi epidemiologice o permit, elevii se vor putea întoarce fizic la şcoală. Acest lucru este valabil pentru grădiniţe, pentru şcoli, deci pentru sistemul preuniversitar. Însă va fi introdusă o nouă condiţie pentru ca şcolile să poată funcţiona cu prezenţă fizică, şi anume gradul de vaccinare al personalului şcolii. Experţii, specialiştii din cele două ministere, din INSP vor discuta şi mâine se va emite ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, care detaliază foarte clar aceste chestiuni”, a declarat şeful statului la Palatul Cotroceni.

Elevii se opun reluării activității școlilor în format fizic

Acest anunț oficial nu a rămas fără un răspuns din partea elevilor, care nu susțin deciziile luate de Guvern. Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI) au transmis un mesaj important oficialilor, prin care atrag atenția asupra riscului la care vor fi expuși elevii și cadrele didactice.

Mai exact, reprezentanții elevilor sunt de părere că această măsură este una foarte riscantă. În contextul în care în cele mai multe localități incidența depășește 6%, faptul că școlile se vor redeschide fizic nu are face decât să agraveze această situație. Chiar dacă personalul școlilor va fi vaccinat, acest lucru nu înseamnă că elevii sunt în siguranță. Au fost luați în calcul și alți factori, cum ar fi deplasarea cu mijloacele de transport, dar și riscul ca virusul să fie transmis în rândul elevilor, deoarece măsura nu a avut în vedere și vaccinarea obligatorie a acestora.

„Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că şcolile îşi vor desfăşura activitatea în format fizic, în contextul în care peste 60% din personalul unităţii de învăţământ este vaccinat. Considerăm această măsură ca fiind deficitară, având în vedere faptul că personalul reprezintă un procent foarte mic din numărul de persoane care intră în instituţiile de învăţământ, majoritatea lor fiind elevii. Mai mult, pentru a ajunge la cursuri, elevii interacţionează şi cu mediul exterior, prin mijloacele de transport în comun, spre exemplu. Astfel, deschiderea şcolilor nu poate fi complet decuplată de incidenţa localităţii“, spun elevii din asociaţii.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: