Redactia.ro
Home » Știri » Elveția interzice portul burqa după ani de dezbateri! Care este motivul

Elveția interzice portul burqa după ani de dezbateri! Care este motivul

GALERIE FOTO (2) Elveția interzice portul burqa după ani de dezbateri! Care este motivul

Încă o țară a interzis oficial purtarea portului burqa. Elveţienii au votat duminică în favoarea interzicerii ascunderii feţei, un semnal împotriva islamului radical.

Elveția interzice portul burqa după ani de dezbateri

Textul, propus iniţial de partidul populist de dreapta UDC, a obţinut 51, 21% din voturi şi o majoritate a cantoanelor, potrivit rezultatelor oficiale publicate de guvernul federal. El a fost susţinut de mişcarea feministă şi de o parte dintre alegătorii stângii laice.

”Noi ne bucurăm. Nu vrem să existe un islam radical în ţara noastră”, a afirmat preşedintele UDC din Elveţia, Marco Chiesa.

Textul nu evocă nici burca, un veşmânt din pânză care coboară din cap până în picioare, prevăzut cu o fantă în dreptul ochilor, şi nici niqab-ul, un veşmânt care acoperă integral corpul şi faţa cu excepţia ochilor, dar afişele campaniei pentru referendum nu lasă loc îndoielilor asupra obiectivului acestuia.

Votând împotriva purtării vălului integral în spaţiul public, Elveţia se alătură Franţei, Austriei, Bulgariei, Belgiei şi Danemarcei, după ani de dezbateri. Va fi deci interzis de acum înainte să se acopere complet faţa în public, ceea ce este valabil de asemenea şi pentru manifestanţii cu cagule, dar sunt prevăzute şi excepţii, ca pentru lăcaşele de cult de exemplu.

Elveția interzice portul burqa după ani de dezbateri! Care este motivul

Elveţienii s-au pronunţat de altfel în favoarea unui acord comercial cu Indonezia (52%), dar au respins categoric introducerea Identificării electronice (eID) gestionate de mediul privat pentru ameliorarea tranzacţiilor online.

Burqa, interzisă oficial și în Olanda

După aproape 14 ani de dezbateri, o interdicţie asupra portului burqa a intrat în vigoare în anul 2019 în Olanda. Astfel începând de la 1 august 2019 veşmintele care ”acoperă faţa” precum burqa sau vălul islamic integral nu mai pot fi purtate în instituţii publice, cum ar fi şcoli, spitale, oficii guvernamentale sau în autobuze şi trenuri.

Ministerul de Interne a cerut autorităţilor locale şi organismelor competente să pună interdicţia în aplicare. Responsabilii de securitate trebuie să ceară de acum femeilor cu văl să-şi descopere faţa. Dacă refuză, li s-ar putea interzice accesul în clădirile publice, ele fiind pasibile şi de o amendă de cel puţin 150 de euro (167 de dolari).

Interdicţia se aplică şi altor piese vestimentare care acoperă faţa şi fac dificilă identificarea celor care le poartă, precum căşti sau cagule. Cu toate acestea, nu este clar dacă, în realitate, interdicţia poate fi pusă în aplicare, după ce mai multe oraşe, precum şi spitale, operatori de transport în comun şi, de asemenea, poliţia au spus că nu o vor respecta.

Franţa a fost prima ţară din Europa care a interzis vălul integral în 2011. Mai multe ţări i-au urmat apoi exemplul. În Danemarca, interdicţia asupra vălului integral este în vigoare de exact un an. Până în prezent, potrivit autorităţilor, amenzi cuprinse între 134 şi 1.340 de euro au fost emise în 39 de cazuri, între care 22 de femei care purtau burqa, care acoperă întregul corp, inclusiv faţa, lăsând liber doar un spaţiu pentru ochii – sau niqab, care lasă descoperit doar spaţiul pentru ochii, în rest corpul fiind acoperit.

În Germania, până în prezent au existat doar interdicţii izolate şi limitate, de exemplu, pentru funcţionarii publici în landul Hesse. Mulţi consideră vălul integral drept un simbol al opresiunii femeii în Islam, dar criticii văd interdicţia ca pe o încălcare a libertăţii religioase. În Olanda, se estimează că aproximativ 150 de femei poartă cu regularitate burqa sau niqab.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: