Redactia.ro
Home » Știri » Este sau nu liberă pentru părinți prima zi de școală din anul școlar 2023-2024. Ce spune legea, de fapt

Este sau nu liberă pentru părinți prima zi de școală din anul școlar 2023-2024. Ce spune legea, de fapt

În fiecare an, venirea noului an școlar ridică o întrebare importantă pentru părinți din întreaga țară: este data de 11 septembrie o zi liberă pentru ei? Iată ce spune legea în acest moment și ce se va întâmpla în momentul în care elevii vor păși cu încântare în prima zi de școală.

Cu câțiva ani în urmă, s-a ridicat o propunere legislativă interesantă în ceea ce privește prima zi de școală și părinții. Senatorul Constantin Popa a avansat ideea ca data de 11 septembrie să fie declarată liberă pentru părinții cu copii în vârstă școlară. Această inițiativă legislativă a fost susținută de argumentul că această zi ar permite părinților să fie alături de copiii lor la începutul unui nou an școlar.

Au părinții liber pe 11 septembrie sau nu?

Propunerea senatorului prevedea că ziua liberă ar urma să fie recuperată de către părinți în următoarele 30 de zile calendaristice, astfel încât să se evite posibilele inconveniente pentru angajatori și societate.

Cu toate acestea, propunerea legislativă de a acorda o zi liberă părinților în prima zi de școală nu a primit susținere în Camera Deputaților. Motivul principal al votului negativ a fost preocuparea că această schimbare ar putea crea haos în organizația școlilor și ar putea pune presiune pe profesori, care ar fi fost nevoiți să gestioneze un număr mare de părinți prezenți la festivitățile de deschidere.

Acest aspect a generat îngrijorări legate de buna desfășurare a primei zile de școală. Din păcate, în ciuda inițiativei senatorului Constantin Popa și a speranțelor părinților, prima zi de școală nu este considerată liberă pentru aceștia în România. Cei care doresc să îi însoțească pe copiii lor la festivitatea de deschidere a școlii sunt nevoiți să își ia concediu pentru această zi.

Zile libere pentru elevi în noul an școlar

Cu toate că prima zi de școală nu este liberă pentru părinți, elevii se pot bucura în continuare de zile libere în noul an școlar 2023-2024. În afară de vacanțele clasice, există și alte momente în care elevii pot beneficia de timp liber de la școală.

Una dintre zilele libere importante pentru elevi în acest an școlar este Ziua Unirii Principatelor Române, care cade pe 24 ianuarie 2024. Această zi poate fi un prilej de bucurie pentru elevi, mai ales că pică într-o zi de joi. În această situație, este posibil ca ziua respectivă să fie legată de weekendul care urmează, 26-27 ianuarie 2024, astfel încât elevii să primească liber și vineri, 25 ianuarie 2024.

În noul an școlar, vacanța de Paște se suprapune cu zilele libere care ar fi fost acordate de 1 Mai. Astfel, vacanța de primăvară este programată în intervalul 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024. Cu toate acestea, este important de menționat că, în acest an școlar, elevii nu vor avea zi liberă de 1 iunie, dat fiind că această zi cade într-o zi de sâmbătă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: