Redactia.ro
Home » Știri » Este știrea momentului! IPS Teodosie este urmărit penal de DNA. Arhiepiscopul Tomisului, anchetat pentru cumpărare de influență

Este știrea momentului! IPS Teodosie este urmărit penal de DNA. Arhiepiscopul Tomisului, anchetat pentru cumpărare de influență

Biserica Ortodoxă, o instituție venerată pentru spiritualitatea și moralitatea sa, este zguduită de un scandal de corupție la nivel înalt. În centrul acestui tumult se află Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, care se confruntă cu acuzații grave de cumpărare de influență. Alături de el, un consilier din cadrul Arhiepiscopiei este suspectat de complicitate la această infracțiune, punând sub semnul întrebării integritatea unei instituții cu o puternică influență socială și culturală.

Conform informațiilor furnizate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, IPS Teodosie și consilierul P.I. sunt subiectul unei anchete penale privind cumpărarea de influență.

IPS Teodosie, urmărit penal de DNA

Se pare că arhiepiscopul a promis o sumă semnificativă de bani, mai precis 160.000 de lei, unui om de afaceri. Acest om de afaceri ar fi trebuit să obțină 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, presupusul intermediar pretinzând că poate influența funcționarii acestui departament. Scopul declarat al acestei tranzacții era finanțarea lucrărilor de construcție sau reabilitare a unor unități de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Prin intermediul comunicatului de presă, procurorii au subliniat că suma implicată, în valoare de 800.000 de lei, trebuia să fie direcționată către lucrări de construcție sau reabilitare a unor unități de cult. Aceasta arată că faptele în cauză nu au fost doar o acțiune individuală, ci au avut implicații semnificative asupra comunității și patrimoniului cultural-religios.

În urma investigațiilor, Înalt Prea Sfințitul Teodosie și consilierul P.I. au fost informați cu privire la calitatea lor procesuală și acuzațiile care li se aduc, conform prevederilor articolului 307 din Codul de procedură penală. Această etapă a procesului legal subliniază seriozitatea acuzațiilor și necesitatea unei examinări atente a fiecărui aspect al cazului.

Ce spun procurorii DNA

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții: PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență. P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se arată în comunicatul DNA.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: