Redactia.ro
Home » Știri » Euro atinge un maxim istoric. Cât de mult a urcat față de leu

Euro atinge un maxim istoric. Cât de mult a urcat față de leu

Euro atinge un maxim istoric. Cât de mult a urcat față de leu

Moneda euro a atins luni, 6 septembrie, un nou maxim istoric în raport cu leul, fiind cotat la 4,9475 lei, potrivit cursului BNR.

Euro atinge un maxim istoric. Cât de mult a urcat față de leu

Euro se apropie de 4,95 lei și atinge un nou maxim istoric în raport cu leul. Banca Naţională a României a anunţat un curs de referinţă de 4,9475 lei pentru un euro azi, în creștere cu aproape 0,60 de bani față de cotația anunțată vineri de banca centrală.

Euro a început anul la un curs de 4,8691 lei, potrivit Mediafax. Dolarul american este cotat la 4,1718 lei, în creștere ușoară, iar lira sterlină la 5,7727 lei, în creștere. Gramul de aur este cotat în scădere, la 244,7195 lei. Recordul anterior a fost consemnat în data de 3 septembrie când un euro a fost cotat la 4,9416 lei, potrivit Agerpres.

Euro atinge un maxim istoric. Peste 93% dintre participanții la ultimul sondaj al CFA România au estimat o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9829, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0445 lei pentru un euro, scrie wall-street.ro.

Declarațiile lui Mugur Isărescu în luna august

”Prognozele sunt făcute în piaţă şi au tot dreptul analiştii să facă aceste prognoze. După câte vedeţi leul s-a cam întărit. Nu s-a depreciat, s-a întărit. Este adevărat că este o evoluţie de vară. Recolta bună de cereale, vin traderii, cumpără direct din câmp, am înţeles şi eu, şi vând valută ca să cumpere cu lei. Atunci s-a mărit oferta. Au mai venit şi românii din străinătate de Sfânta Maria. La casele de schimb, dacă mergeţi, chiar aici în stradă, cursul la casele de schimb, care de regulă erau peste cursul Băncii Naţionale acum sunt sub cursul Băncii Naţionale.

Nu ştiu cât de tranzitorie este această apreciere, dar vedeţi cât de mult riscă şi cei care fac prognoze din acestea că o să ajungă mâine, poimâine cursul la 5 lei. Noi suntem interesaţi să ţinem inflaţia sub control şi asta sune foarte mult şi în ceea ce priveşte controlul lichidităţilor şi impactul acestui control asupra situaţiei din piaţa monetară şi piaţa valutară. Încercăm să păstrăm echilibrele”, spunea Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la începutul lunii trecute.

Deprecierea leului este explicabilă și din punct de vedere al crizei politice din ultimele zile. Coaliția de guvernare este la un pas de-a se face țăndări, iar guvernul condus de Florin Cîțu are o poziție extrem de șubredă.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: