Redactia.ro

Subiectele de la proba de matematică la Evaluarea Națională pentru clasa a II-a. Ce au avut de rezolvat elevii

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Evaluarea Națională, proba de matematică

Zi importantă în calendarul învățământului primar. Joi, 15 mai, elevii claselor a II-a din întreaga țară au susținut proba scrisă la Matematică și explorarea mediului, de la Evaluarea Națională stabilită de Ministerul Educației. Testarea, desfășurată în condiții normale de curs, are rolul de a verifica nivelul de dezvoltare al competențelor de bază după primii ani de școală, într-un cadru relaxat, dar organizat riguros.

Proba a avut o durată de 45 de minute, timp în care elevii au fost provocați să rezolve exerciții de aritmetică, probleme de logică și întrebări care vizează observația și înțelegerea mediului înconjurător.

Evaluarea continuă în ritm susținut pentru elevi

Evaluarea Națională la clasa a II-a a început marți, 13 mai, cu proba de Limbă și comunicare, scris – Limba română sau limba maternă, în funcție de profilul școlii. Joi, 15 mai, copiii au intrat în sala de clasă pentru subiectele la Matematică și explorarea mediului, iar vineri, 16 mai, va urma proba destinată minorităților naționale – scris și citit în limba română, acolo unde este cazul, transmite romaniatv.net.

Examenul se desfășoară în timpul orelor de curs, fără o atmosferă de presiune, în aceleași săli de clasă în care elevii învață zilnic. Nu sunt supravegheri video, nu sunt camere, nu se înregistrează nimic oficial în catalog. Este o evaluare orientativă, al cărei scop este de a oferi cadrelor didactice și părinților un tablou cât mai clar al nivelului de pregătire al elevilor.

Cum s-a desfășurat proba de Matematică și exerciții au primit elevii

Potrivit informațiilor obținute din mai multe unități de învățământ, subiectele au fost formulate clar, cu un nivel de dificultate accesibil pentru vârsta copiilor. Exercițiile au vizat operații de adunare și scădere în concentrul 0–1000, probleme de logică aritmetică, precum și întrebări legate de unități de măsură, spațiu și timp.

Pe lângă cerințele pur matematice, testul a inclus și itemi care țin de componenta de „explorare a mediului”, un domeniu care integrează cunoștințe de știință, geografie și viață cotidiană. Elevii au fost întrebați, spre exemplu, despre anotimpuri, fenomene naturale, părțile unei plante sau ciclul apei în natură.

 

 

 

 

 

 

 

Profesorii au avut libertatea de a citi cerințele pentru elevii care nu pot citi fluent, fără a influența răspunsurile. Fiecare școală a respectat programul propriu și a adaptat desfășurarea probei în funcție de specificul clasei.

Cum sunt corectate lucrările și de ce nu contează notele în acest stadiu

Spre deosebire de Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a, testele de la clasa a II-a nu sunt corectate în centre speciale. Ele sunt evaluate intern, de către cadrele didactice din școala respectivă, în cel mult șapte zile de la susținerea ultimei probe.

Rezultatele NU se afișează, NU se comunică public și NU se trec automat în catalog. Singura excepție este în cazul în care părintele sau elevul solicită în scris echivalarea punctajului cu o notă sau un calificativ.

Această abordare are scopul de a proteja copiii de comparații inutile, de presiune sau de stigmatizare. Evaluarea este un instrument de lucru pedagogic, nu o etichetare.

După încheierea probelor din cadrul Evaluării Naționale pentru clasa a II-a, Ministerul Educației va continua, în perioada următoare, organizarea testărilor la clasele a IV-a și a VI-a. Acestea fac parte din sistemul de evaluare standardizat introdus în ultimii ani și au rolul de a urmări parcursul educațional al elevilor din învățământul primar și gimnazial.

Evaluările de la clasa a IV-a sunt programate în ultima săptămână a lunii mai, iar cele de la clasa a VI-a în prima săptămână din iunie. La fel ca în cazul clasei a II-a, testele vor fi adaptate vârstei elevilor, iar scopul nu este unul competitiv, ci formativ.

Ministerul a precizat că aceste evaluări nu afectează mediile anuale și nu sunt luate în considerare la admiterea în ciclul gimnazial.

adsmedia.ro - Ad Network
Motocoasa Electrica Cu Acumulator
Cantar Smart Cu Aplicatie
Lampa Solara LED SIKS Cu Telecomanda
Lanterna de cap LED SIKS, Profesionala, Incarcare USB
Ghirlanda Luminoasa Decorativa SIKS
Feliator multifunctional EDAR® manual, 8 setari de grosime, alb/gri
Etichete: