Redactia.ro
Home » Exclusiv » EXCLUSIV! Cristian Tranulea, vicecampionul mondial la înotul în ape înghețate, face dezvăluiri înainte de Campionatul European 2024. Cum se pregătește pentru fiecare competiție și cine sunt cei mai mari susținători ai săi

EXCLUSIV! Cristian Tranulea, vicecampionul mondial la înotul în ape înghețate, face dezvăluiri înainte de Campionatul European 2024. Cum se pregătește pentru fiecare competiție și cine sunt cei mai mari susținători ai săi

GALERIE FOTO (13)

Cristian Tranulea a devenit unul dintre cei mai apreciați sportivi de performanță din România. Tânărul de numai 23 de ani a reușit să aducă în 2023, din Franța, o medalie de argint de la Campionatul Mondial de înot în ape înghețate. Cu un bun simț ieșit din comun, Cristi, așa cum îl știu apropiații, și-a deschis sufletul și a acceptat să ofere un interviu cum nu a mai oferit niciodată pentru REDACTIA.RO.

Pentru cei care nu știu, Cristian Tranulea face parte din clubul CS AXIOPOLIS Cernavodă, unde se bucură de susținerea unei echipe foarte bine antrenate. Astfel, constănțeanul reușește să facă performanță de la o etapă la alta și să devină cunoscut la nivel mondial.

Ce rutină urmează Cristian Tranulea pentru a se menține în formă

Cu sinceritatea la purtător și cu încrederea că REDACTIA.RO relatează întotdeauna evenimentele și faptele exact așa cum s-au întâmplat, Cristi a mărturisit care este rutina sa zilnică, mai ales în ultima perioadă. Tânărul de 23 de ani are un regim foarte bine stabilit, tocmai de aceea face tot posibilul pentru a nu se abate prea mult de la regulile care l-au ajutat să devină un campion.

REDACTIA: Cine este, de fapt, Cristian Tranulea?

CRISTIAN: Cristi este un sportiv de performanță, actual profesor, o persoană dedicată meseriei și mediului acvatic în general. Sunt o persoană veselă, optimistă, care iubește copiii și un stil de viață sănătos.

REDACTIA: Cum decurge o zi din viața unui vicecampion mondial?

CRISTIAN: Mă trezesc la 5 dimineața, la 5 jumătate mănânc, plec la antrenament. Trebuie să îmi termin primul antrenament până la ora 8, pentru că, de obicei, la 8 îmi încep cursurile la Cernavodă. Mă antrenez pe Faleză. Avem toate condițiile de pregătire acolo, pot să alerg cum trebuie fără să mă accidentez. Toți copiii de acolo pot beneficia de asta gratuit. După cursurile de dimineață, am o pauză la prânz, când mănânc ceva rapid și apoi dorm. Mă trezesc, încep din nou cursurile cu a doua grupă de copii, fac și eu al doilea antrenament și după merg acasă și dorm. La 10 seara deja dorm.

Cristian Tranulea
Cristian Tranulea

Primul contact cu apele înghețate și experiența care l-a marcat profund pe vicecampionul mondial

Pasiunea pentru înot o oare de la 3 ani, atunci când a avut primul contact cu bazinul. De atunci, Cristian a rămas fidel și a făcut tot posibilul pentru a se autodepăși de fiecare dată. Acesta ne-a mărturisit care a fost cea mai traumatizantă experiență pentru el, precum și modalitatea prin care a reușit să o depășească.

REDACTIA: Care a fost cea mai traumatizantă experiență din momentul în care te-ai apucat de înot în ape înghețate?

CRISTIAN: Primul contact cu acest sport a fost de-a dreptul traumatizant și m-am speriat rău de tot. Știam că este o provocare, fiind și foarte friguros. Am primit invitația să completez o ștafetă la Campionatul Mondial. Nu știam cum se simte totul, clar. Știam că este foarte rece, am intrat brusc în apă, îmi era frig, dar eram bine mental.

Am înotat puțin, iar când a trebuit să respir pentru prima dată și am simțit că nu am tras aer în plămâni, m-am speriat atât de tare, încât am preferat să înot 6 metri să ajung la marginea bazinului, practic să fac cale întoarsă, în loc să merg tot înainte și să mai am de străbătut doar 3 metri până în partea opusă. A fost cu atacuri de panică puternice, cu de toate.

O altă experiență care m-a marcat a fost când m-au luat cu japca, că nu îi uit toată viața, la ștafeta de 250 de metri, la Campionatul Mondial. Era în ultima zi, aveam în prima parte a reuniunii, unde aveam cursa mea de 50 de metri liber, unde eram favorit și nu mi-a zis nimeni nimic ce urmează. Am ieșit din apă, eram fericit, urcasem pe podium, mă pregătisem deja de premiere, eram deconectat de la tot, într-un jacuzzi și m-am trezit cu antrenorul lotului național „Cristi, hai că e ștafetă!”.

Le-am zis că îi încurajez din jacuzzi, dar m-am trezit cu niște ochelari și o cască de înot în mână și m-am conectat din nou cu realitatea. M-au luat cu japca din apa aia extrem de caldă, am intrat în apă rece. Mi s-a făcut atât de rău în timpul probei, încât am dat abandon și am sabotat echipa României. Nu am putut să mă conectez înapoi la concurs.

REDACTIA: Și cum ai depășit prima experiență, cea în care ai luat prima dată contact cu apa extrem de rece?

CRISTIAN: Am trecut printr-un atac de panică. Am avut echipa în spate care a căutat să mă calmeze. Am făcut câteva exerciții de respirat, m-am dus la căldură în saună. Ziua următoare am încercat altă abordare. Din frica aia pe care o aveam, când am intrat în apă am scos niște sunete demne de filmele pentru adulți. Intram în apă, eu nu țipam, gemeam. Am văzut că am rezistat vreo 2-3 minute, m-am încurajat și m-am dus. Nici a doua oară nu pot să zic că a fost ok. De a patra oară când am intrat în bazin am înțeles că așa ar trebui să se simtă și asta a fost.

Cristian Tranulea, în timpul unui antrenament
Cristian Tranulea, în timpul unui antrenament

De la pasiunea pentru înot, la vicecampion mondial

Așa cum era de așteptat, Cristian Tranulea a avut parte de-a lungul timpului de o mulțime de urcușuri și coborâșuri în carieră. Acesta a vorbit cu sinceritate pentru REDACTIA.RO despre oamenii care l-au ajutat să devină cine este astăzi, dar și despre momentul în care a simțit că a atins punctul culminant al carierei sale.

REDACTIA: Cristi, mulți te cunosc acum, însă puțini sunt cei care îți știu, de fapt, începuturile. Ai participat pentru prima dată la Campionatul Național de înot în 2012, urmând să obții o primă medalie abia în 2016, au urmat triatlonul, câteva titluri de campion național și, în cele din urmă, vicecampion mondial. Cine ți-a fost alături pe tot parcursul acestui drum anevoios?

CRISTIAN: Punctul culminant pentru mine a fost după competiția din Franța, după acea medalie obținută la categoria mea de vârstă, 18-24 de ani. M-a bătut un singur om, un american. Din 150 de oameni de la Campionatul Mondial, la proba de 50 liber, am ajuns pe locul 4 la general și pe locul 2 la categoria 18-24 de ani. Am avut și am o carieră construită sănătos, am fost constant.

Există anumiți idoli. Antrenorii mei au fost idolii mei. Am avut în spate un antrenor decorat de președintele României, care a scos singura medalie olimpică la înot masculin din istorie, Octavian Tileagă. Apoi a apărut domnul prof. dr. Petrescu Andrei. Printre cei pe care i-am admirat se numără Michael Phelps, cel mai titrat sportiv, Mark Spitz și Federica Pellegrini.

Și părinții au jucat cel mai important rol, deși li s-a urcat la cap în ultima vreme! Am avut perioada mea în care voiam să renunț și cumva ai mei erau cei mai mari susținători. Adică veneam pe locul 3-4 de la coadă și ai mei continuau să mă susțină. Și acum când am venit pe locul 2 de la mondiale, am auzit-o pe mama zicând ”Bine, mă, n-ai putut să înoți și tu puțin mai tare să îl bați și pe americanul ăla?”. Sunt trup și suflet alături de mine, dar au devenit foarte cârcotași. Pun presiune pentru că ei trăiesc prin mine fiecare cursă. Ei se stresează foarte mult, însă am stabilit niște reguli de conduită înainte de competiție pentru a nu mă influența prea mult emoțional.

REDACTIA: Care este secretul tău? Cum reușești să dai totul sub apă și să îți înfrângi adversarii?

CRISTIAN: La bărbați este strict vorba de nivelul de testosteron. Din punct de vedere sexual, lucrurile se întâmplă în felul următor: există un anumit ritual pe care eu îl folosesc pentru a-mi crește nivelul de testosteron înainte de un concurs. Este perfect legal și moral. Eu dacă întrețin relații intime cu 3-4 zile înainte de un concurs, am un nivel foarte jos de testosteron, adică, prin traducere liberă, forța mea scade considerabil, iar eu am nevoie de putere în apă.

Dacă intri în abstinență până la concurs, nivelul de testosteron nu revine la nivelul normal, ci sare de el, ajunge la extrema cealaltă. Iar dacă reușești să calibrezi și să estimezi bine ziua în care se întâmplă asta, cu ziua în care ai competiția sportivă, atunci automat te duci glonț și ai șanse mai mari de câștig.

Cristian Tranulea, declarații fără perdea despre viața personală

Cariera de sportiv de performanță vine la pachet, printre multe altele, cu atenția din partea doamnelor și domnișoarelor. Cristian nu a fost ferit de această atenție, după cum a recunoscut chiar el cu sinceritate pentru REDACTIA.RO. Tânărul de 23 de ani are multe fete care ar face coadă în fața ușii bazinului olimpic și ne-a mărturisit detalii pe care foarte puțini le cunosc despre viața lui amoroasă.

REDACTIA: Din punct de vedere personal, te consideri un tânăr obișnuit? Sau crezi că statutul pe care l-ai câștigat te diferențiază de ceilalți?

CRISTIAN: Sunt un puști atipic pentru că sunt mult mai activ pe timp de zi decât cei de vârsta mea. Sunt un pensionar obosit pe interior pentru că după o zi de antrenament prefer să merg să dorm, în loc să ies în club. N-ai cum să înlocuiești odihna de seară cu un club. Serotonina explodează, dopamina ajunge în tavan seara când mă pun în pat. Plus că am nevoie de odihnă pentru a face performanță. În club poate să meargă toată lumea, dar nu mulți pot reprezenta România la un mare nivel.

REDACTIA: Atragi o mulțime de doamne și domnișoare, mai ales că ai un fizic demn de invidiat. Plus de asta, ai devenit extrem de cunoscut. Cum faci față acestui val de atenție?

CRISTIAN: Eu filtrez femeile care îmi fac avansuri. Este oricum destul de greu să ai o relație cu mine. E greu să nimerești o relație cu o persoană care să te înțeleagă, mai ales când ești un sportiv de performanță. Spre exemplu, ”De ce nu vine cu mine de 10 ori pe săptămână la cafea? A, păi e la antrenament”. O tipă care nu e din sfera asta ar înțelege foarte greu tabieturile mele.

Să fim serioși, câte ar înțelege de ce trebuie să plec eu din patul în care suntem amândoi mereu, de ce trebuie să îmi sune mie alarma la 5 dimineața în fiecare zi și exemplele pot continua. Am nevoie de o fată care să înțeleagă că sunt tip atipic, ce nu se încadrează în tipare.

Fata perfectă trebuie să fie neapărat blondă. Cumva sunt obligat să fiu cu o sportivă în casă, dar cel puțin nu la fel de puternică precum mine. Am nevoie să arate și ea într-un fel, normal, dar nu vreau să existe doi Alfa în casă. Poate că o să sune superficial și mulți mă vor considera arogant, dar eu arat într-un anumit fel și am nevoie ca ea să arate top din cap până în picioare. Cel mai important este să mă susțină moral. Am nevoie de cineva care să nu îmi stea în cale, în primul rând.

Ce planuri de viitor are Cristian Tranulea

Tânărul constănțean pare că este gata să își bată propriul record, tocmai de aceea ne-a vorbit și despre planurile de viitor pe care le are. Pasiunea pentru înot este uriașă, deja a devenit parte din el, tocmai de aceea nu dorește să renunțe la bazin orice s-ar întâmpla.

REDACTIA: Cum te vezi în viitor? Îți dorești să urmezi o carieră ca antrenor de înot sau preferi să fii în mijlocul acțiunii și să simți adrenalina din plin în bazin, concurând cu nume grele din acest domeniu?

CRISTIAN: Eu mă văd în bazin și la 50 de ani. Viitorul meu este cu du-te-vino. Îmi doresc să revin în Constanța. Am de luat o decizie, deoarece nu îmi permit să merg în paralel cu cariera de sportiv, și cu cea de antrenor. Momentan am suficient timp să mă pregătesc pentru competițiile mele, dar cu înaintarea în vârstă a copiilor mei de la Cernavodă, va trebui să le dublez lor numărul de antrenamente și astfel eu nu voi mai avea timp pentru mine. Așa că cel mai probabil mă voi rezuma la statutul de antrenor.

Fie că ajung eu la campionatul mondial, fie că ajunge elevul meu, eu sunt la fel de satisfăcut. Și totuși, există la anul acest campionat mondial care sper să mă găsească într-o formă extrem de bună. Cu siguranță mai prind un astfel de Campionat Mondial înainte de a mă retrage. Dacă ar deveni un sport olimpic și aș fi în topul mondial, atunci m-ar pune pe gânduri. Aș renunța la statutul de profesor și m-ar face să merg all-in pe o carte, pe Jocurile Olimpice.

REDACTIA: În acest moment te pregătești pentru Campionatul European de înot în ape înghețate care are loc în acest an, în premieră, la Oradea. Ești favorit și cel mai bine cotat. Cum te face asta să te simți?

CRISTIAN: Este o competiție extrem de importantă pentru mine, mai ales că s-a pus extrem de multă presiune pe mine în acest sens. Nu pot să zic că e vorba exclusiv despre o presiune mediatică, ci este vorba și despre sutele de copii pe care îi am în Cernavodă. Așteaptă finala mea de la 50 liber. O să mă vadă și la competiția de ștafete. Sper la cât mai multe medalii în acest Campionat European.

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini
Etichete: