Redactia.ro
Home » Homepage » EXCLUSIV. O echipă de elevi români, campioană mondială la robotică. Mentorul lor, Corina Botoșan, ne-a povestit întreaga experiență: „Am trăit momente aparte”

EXCLUSIV. O echipă de elevi români, campioană mondială la robotică. Mentorul lor, Corina Botoșan, ne-a povestit întreaga experiență: „Am trăit momente aparte”

GALERIE FOTO (5)

Asociația „Nație prin Educație”, fondată de către Dana Războiu, este un deschizător de drumuri în domeniul roboticii în România – începând cu anul 2016, a adus în țară programul „FIRST Tech Challenge”, în cadrul celui mai mare program educațional de robotică pentru liceeni din România. Asociația a oferit pe parcursul acestor ani mijloace și resurse financiare pentru echipele de robotică din România. Prin eforturile lor, astăzi peste 3000 de liceeni și 400 de mentori, din 73 de orașe din România construiesc un robot de competiție de la zero, prin mijloace educaționale inovatoare.

Luna aceasta s-au finalizat înscrierile pentru sezonul #7 BRD First Tech Challenge, care înseamnă 2 Mega Competiții Regionale, urmate de Campionatul Național din martie 2023 și de plecarea la Campionatul Mondial din Houston 2023 pentru cele mai bune 3 echipe din campionatul românesc. Până când aflăm ce echipe vor reprezenta România la Houston anul viitor, am discutat cu Corina Botoșan, mentor al echipei Delta Force din Arad, echipă ce a scris istorie anul acesta și a ieșit învingătoare la Campionatul Mondial de Robotică FIRST 2022 din Houston, SUA.

Redacția.ro: Corina, ești mentor al echipei Delta Force, care a devenit campioană mondială la Campionatului Mondial de la Houston. Cum a fost parcursul competițional? Cum a ajuns echipa la un astfel de rezultat? Cum a fost experiența din SUA?

Corina Botoșan: Este greu de descris ce am simțit în acele momente! Am fost extrem de bucuroși pentru că am reușit să realizăm ceea ce mulți, inclusiv noi, credeau că este imposibil! Câștigarea Campionatului Mondial de Robotică din Houston, împreună cu colegii noștri de alianță „Up-A-Creek Robotics” din Longmont, Colorado și cu „Java the Hutts” din Fort Myers, Florida! A fost o premieră mondială ca o echipă din România să iasă victorioasă într-o competiție complexă, dificilă și puternică, precum FIRST Tech Challenge la nivelul Campionatului Mondial la care elevii americani sunt recunoscuți ca performeri. Suntem mândri că am putut aduce victorie Aradului, României și comunității FTC din România!

R: Cât timp v-ați pregătit pentru această competiție?

C.B: În fiecare an ne petrecem sute de ore în laboratul de la școală pentru a proiecta, construi, programa și testa robotul. În luna septembrie a fiecărui an, se deschide un nou sezon și se anunță tema de construcție a robotului, cu sarcinile pe care acesta trebuie să le execute, cu exigențele tehnice aferente. Până la Campionatul Mondial din luna aprilie sunt mai mulți pași: campionate regionale și campionatul național.

Anul 2021 a venit și cu o noutate: Concursul „FIRST Tech Challenge România” a fost recunoscut  ca olimpiada scolara, după ce de 5 ani era deja inclus în calendarul competițional al concursurilor și olimpiadelor școlare. A fost un demers lung, căci știm că Nație Prin Educație a fost încă de la începuturile din 2016 în discuții cu Ministerul Educației. Este o recunoaștere mult așteptată și de către cadrele didactice – mentori, care petrec alături de copii sute de ore pentru ghidarea și consilierea copiilor.

R: Ce înseamnă să fii mentor al echipei Delta Force? În ce constă implicarea ta?

C.B: Este o responsabilitate mare, pentru că trebuie să știi când să intervii, să fii conectat în permanență la mentalul elevilor, să le dai energie și încredere când trec prin momente dificile, să împarți cu ei bucuria victoriilor sau amărăciunea meciurilor pierdute. Lucrând în echipă cu elevii, am învățat să îmi dezvolt abilitatea de a ajuta oamenii să nu se piardă în situații de stres și mi-am perfecționat foarte mult modul de comunicare.

R: Când și cum  au fost puse bazele echipei?

C.B: Povestea echipei a început în anul 2018. Atunci s-a înființat „Delta Force”, din pasiunea pe care fiul meu o avea pentru robotică. Era în clasa a IX-a, proaspăt admis la Liceul Național de Informatică, când a decis să înființeze o echipă nouă, cu care să exploreze acest domeniu. Numele de Delta Force a fost dat echipei cu gândul la simbolul Delta din matematică și la „forțele speciale” americane. Disciplină, rigoare și forță, asta am vrut să se înțeleagă. La început nu am avut sprijin din partea nimănui, aveam zero finanțare și zero sponsori. În primul sezon a fost o muncă titanică, reușind să obținem locul opt la campionatul național. Pot să spun că a fost un an important, pentru că am învățat să gestionăm emoții, să fim organizați, să fim încrezători, să știm cum să câștigăm, dar și cum să pierdem. Ne-am format ca echipă, ne-am stabilit identitatea și treptat, am implicat școala, comunitatea, sponsorii, devenind din ce în ce mai puternici.

R: Știm că ești mama unui copil din echipă, cum a ajuns implicat în robotică?

C.B: Copilul meu a început robotica în clasa a VIII-a. Era un an important pentru el, în care avea și admiterea la liceu. Aloca mult timp acestei activități extrașcolare și mi-am dat seama că pentru el, robotica va fi viitorul. A optat pentru Liceul Național de Informatică din Arad și s-a dovedit că a fost o alegere foarte bună. Îl respect și îl iubesc pentru  toate eforturile și sacrificiile făcute. Tavi este un copil foarte muncitor și ambițios, își dorește foarte mult să-și depășească limitele!

R: Ce înseamnă pentru tine, ca mamă, premiul de la Houston, această performanță incredibilă?

C.B: Ca mamă, m-am bucurat enorm pentru performanța copilului meu. Campion mondial la robotică. Pare incredibil și unic. Dar emoțiile pe care le-am trăit la Houston, le-am trăit alături de echipă, alături de toți copiii, pentru că i-am tratat la fel, ca și cum ar fi fost toți copiii mei. Împreună am trăit momente aparte, emoții, și s-a format o legătură mult mai puternică decât cea de elev-mentor. Fiecăruia în parte i-am purtat de grijă, am ținut cont de nevoile lor, le-am oferit suport moral în momentele tensionate, am fost cu lacrimi de bucurie pe obraji atunci când copiii au câștigat ultimul meci și, implicit, campionatul! Această activitate de echipă a venit la pachet cu o mare familie, dacă pot să spun așa, cu socializare și prieteni. Ei între ei sunt ca o familie, se susțin și se încurajează mereu!

R: Câți membri are echipa și în ce constă task-urile din cadrul echipei?

C.B: În sezonul trecut, la Campionatul Mondial au fost prezenți 12 membri. Sezonul acesta am dat startul la înscrieri, numărul de membri ajungând la 30, deoarece am mai introdus o echipă în programul de robotică „Delta Force”, și anume una care va participa la concursul „FIRST Robotics Competition”. Echipa are trei divizii: divizia de programare, divizia tehnică și divizia de marketing. Toate departamentele lucrează în strânsă legătură: dacă tehnicul nu își face treaba, programarea nu are de lucru și nici marketingul. Și invers. Activitățile sunt interconectate, echipa trebuie să lucreze în tandem, să fie ea însăși un robot multifuncțional.

R: În ce constă implicarea Asociației „Nație Prin Educație” în tot acest proces?

C.B: Fără Asociația „Nație Prin Educație” această competiție nu ar fi existat în România. Asociația este un deschizător de drumuri în această direcție pentru că, începând cu anul 2016, a adus în România programului „FIRST Tech Challenge”, în cadrul celui mai mare program educațional de robotică pentru liceeni din România.

Asociația „Nație prin Educație” a oferit mijloace și resurse financiare pentru echipele de robotică din România. Prin eforturile lor, astăzi peste 3000 de liceeni și 400 de mentori, din 80 de orașe din România construiesc un robot de competiție de la zero, prin mijloace educaționale inovatoare.

R: Ce urmează pentru echipa Delta Force?

C.B: Pentru echipa „Delta Force” urmează un nou sezon competițional, în care trebuie să muncim pentru a păstra statutul câștigat sezonul trecut. Sunt ședințe de lucru numeroase, sunt machete variate, sunt propuneri tehnice diferite venite din partea elevilor, dar în cele din urmă, va rămâne un singur robot, o singură alegere, care va întruni cerințele solicitate. Iar pentru a veni cu cea mai bună soluție, copiii petrec chiar și 12 ore la rând în laborator, pentru a pune la punct robotul și caietul tehnic, în condițiile în care fiecare dintre ei mai are și alte activități care le solicită timp și muncă. Însă atunci când faci totul din pasiune și sunt mulți cei care te susțin, rezultatele se văd! Mulțumim părinților, profesorilor, conducerii Liceului Național de Informatică, sponsorului nostru principal „Aptiv” și sponsorilor care ni s-au alăturat pe parcursul competiției: International Alexander Holding, Continental, Trade Trans Terminal, Warehouse Design Systems, Verbiță, Evolog și Asociației „Nație Prin Educație”, care a adus concursul în România! Fără ei, nici noi nu am fi fost!

adsmedia.ro - Ad Network
Mini Narghilea , Tigare electronica Tip Fume Vapes SIKS
Mini Narghilea Electronica Tip Fume Vapes
Kit Banda Led RGB SIKS
Difuzor de aromaterapie si purificator aer SIKS...
Banda dubla adeziva SIKS®, nu lasa urme pe pereti, reutilizabila
Instalatie De Craciun SIKS, Liniara 24 M, 300 LED -uri, Cu 8 jocuri de lumini